fáradhatatlan jótevők

2021.05.06. 12:45

A debreceni hölgykoszorú horgolt játékokkal teszi boldogabbá a gyerekek napjait

A játék polip karjai a köldökzsinórra emlékeztetnek | Fotó: Kövesdi Anikó-archív

Az egyik közösségi oldal legnagyobb, debreceni lakosok számára létrejött csoportjának tagjai szívmelengető kezdeményezésnek lehettek tanúi, miszerint pár debreceni hölgy nehéz sorsú kisgyerekeknek horgol játékokat. A Napló megkereste a számos reakciót kapott poszt szerzőjét. – A Debreceni Baptista Gyülekezet egyik tagja vetette fel, hogy koraszülött babák számára készítsünk úgynevezett „koripokat”, vagyis kis horgolt polipokat – mondta Kövesdi Anikó, a kezdeményezés egyik tagja. A különös elnevezés nem véletlen. A Dániából eredő ötlet szerint a kisállatokat kifejezetten az újszülötteknek szokták készíteni, ugyanis a polip karjai a köldökzsinórra emlékeztetik a babákat, a horgolt figura puhasága pedig a méhen belüli tapintást idézi fel bennük. Mint megtudtuk, a „koripok” gyártása nem egyszerű, így csak a nagy kézművesgyakorlattal rendelkezők tudják őket megfelelően elkészíteni. A fáradhatatlan jótevők azóta bővítették a palettájukat kisegerekkel, macikkal és csibékkel is. – Az ötletet követően gyorsan összegyűlt egy hölgykoszorú, akikkel nekiláttunk a játékok készítésének. Jelenleg nyolcan horgolunk szorgalmasan, de nagy az igény, így ha valakinek van otthon maradék fonala, és szeretné például tévézés közben hasznosan eltölteni az idejét, szeretettel vesszük – fogalmazott Kövesdi Anikó.

A játék polip karjai a köldökzsinórra emlékeztetnek | Fotó: Kövesdi Anikó-archív

– Folyamatosan készítjük a kis játékokat. Egyik barátnőm a gyermekklinikán dolgozik, így először oda kezdtem el hordani a darabokat. Ezeket megkapták az ott ápolt kis betegek, akik aztán haza is vihették őket – mondta a jótevő. – Egy idő után megfogalmazódott bennünk, hogy talán nem csak a beteg és koraszülött gyermekek örülnének neki. Mivel éppen kapcsolatba kerültem a Cívis Humán Nevelőszülői Hálózattal, megkérdeztem, hogy náluk lenne-e igény ilyesmire. Nagy örömmel fogadták az első „szállítmányt”, és várnak még, mivel több mint 300 gyermek van a gondozásukban – tette hozzá. Az apróságok egy bibliai idézetet és egy jókívánságot is kapnak a játék mellé. – Az intézményekbe én viszem el az összekészített csomagokat, de most a járvány idején az adja oda a gyerekeknek, aki egyébként is kapcsolatban van velük. Emiatt mi csak a visszajelzésekre tudunk hagyatkozni, amik viszont nagyon pozitívak. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon sokat jelent nemcsak a beteg gyerekeknek készített ajándék, hanem a szüleiknek is a mellékelt jókívánság és a gesztus, hogy gondolnak rájuk – mondta Kövesdi Anikó.

DKE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában