Bűncselekmény lesz a szemetelés

2021.03.05. 10:38

Öt játszótér épülhetett volna az illegális hulladéklerakók költségéből

Fotó: Matey István

Jelenleg két kezdeményezéssel is igyekszik felszámolni Debrecen városvezetése az illegális hulladéklerakóhelyeket. Az elmúlt két év eredményeiről és részleteiről számolt be péntek reggel Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere, valamint Pósán László országgyűlési képviselő a debreceni Vincellér utca melletti kiserdőnél tartott sajtótájékoztatójukon, ahol a beszámolót követően ők is részt vettek a szemét összegyűjtésében.

– 2019-ben Papp László meghirdette a TeSzedd! De inkább ne dobd el! programot. Ennek keretében az elmúlt két év során több mint 3000 tonna illegális hulladékot szedtünk össze Debrecen közterületeiről. A tavalyi év végén csatlakozott Debrecen a Tisztítsuk meg az országot! nevezetű állami kezdeményezéshez is – tájékoztatott Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere.

Balázs Ákos, Debrecen alpolgármestere | Fotó: Matey István

– A program keretein belül 19 millió forint támogatást nyertünk el a kormánytól, ebből 9 helyszínen több mint 446 tonna hulladékot szállítottunk el – mondta. Hozzátette, a sajtótájékoztató helyszínéül szolgáló kiserdő az utolsó állomás. – Az elmúlt két évben összesen 68 millió forintot fordítottunk illegális szemét elszállítására, ez nagyjából 5 játszótér építési költségének felel meg – hívta fel a figyelmet Balázs Ákos. – Nagyon fontos, hogy minél több forrást be tudjunk vonni és minél több olyan kezdeményezéshez csatlakozzunk, ami azt a célt szolgálja, hogy Debrecen tiszta és szép legyen – tette hozzá. Debrecen több lehetőséget is biztosít a hulladék elhelyezésére. – Használjuk azokat a hulladékgyűjtési lehetőségeket, amelyeket a város biztosít. Működik Debrecenben házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, illetve az A.K.S.D. Kft. üzemeltetésében egy hulladékudvar is, ahová a lakosság ingyenesen elhelyezheti a szemetet – hívta fel a figyelmet az alpolgármester. Hozzátette, a jövőben is folytatják a munkát, de kérik a debreceni polgárokat, hogy figyeljenek oda a helyes magatartásra.

Balázs Ákos alpolgármester (balról) és Pósán László országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón | Fotó: Matey István

Törvényelőkészítés és jogalkotás is folyik annak érdekében, hogy amennyire lehet, visszaszorítsák az illegális szemetelést. – A jövőben az illegális szemétlerakást szabálysértés helyett bűncselekménnyé nyilvánítják majd, ami azt jelenti, hogy szigorúbbak lesznek a büntetési tételek – mondta Pósán László országgyűlési képviselő. Hozzátette, az elkövetők utolérése nehéz feladat, ezért a térfigyelő rendszerek fejlesztése is napirenden van.

– Nyilvánvaló, hogy a már meglévő szemetes területeket is meg kell tisztítani, a Tisztítsuk meg az országot! programra szánt források ezt a célt szolgálják – fogalmazott a képviselő. – Sajnos az ország import szemetet is kap. Leginkább a vizeinken keresztül, román, ukrán és egyéb területekről hatalmas mennyiségű, döntően műanyag hulladék érkezik az országba. Ezt a határnál megpróbálják megfogni, de ez egy olyan volumenű munka, amire hatalmas erőforrást kell bevetni – tájékoztatott Pósán László. Kiemelte, az illegálisan szemetelés egy rendkívül közösségellenes magatartás. Aki így tesz, másokkal szemben követ el súlyos, egészséget is veszélyeztető cselekedetet.

Debreczeni-Kondás Eszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában