Húsvét

2021.03.30. 12:40

A legjobb a hálós, combból – állítja a profi húsfeldolgozó

Csaknem kétszázan dolgoznak a debreceni üzemben, ahol idén húsvétra nem kevesebb mint húsz tonna sonka készült el Papp István vezetésével.

20210323 Békéscsaba Knyihár Mihály és munkatársai készítik a húsvéti sonkát. Képen az egyik húsipari munkatárs. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: illusztráció / MW-archív

Az üzletember évtizedek óta űzi a húsfeldolgozás mesterségét, a Naplónak a jó sonkáról, annak ideális alapanyagáról és az elkészítésének részleteiről beszélt.

A szakember először leszögezte: mindig olyan sertéscombot választanak ki, melynek a lehető legkevesebb a zsírtartalma, és fontos az is, hogy a sonka mindig egy darab húsból készül. A hús formázása után páclében helyezik el a darabokat, hagyományos só helyett pác­sót használnak a sonka ízesítésére. Papp István szerint ez azért fontos, mert ezzel a sófajtával szép, élénkvörös marad a sonka színe, míg a hagyományos sótól megfakulhat. – Üzemünkben hálózócsövek segítségével csomagoljuk és bükkfán füstöljük a sonkát – magyarázta a szakember, majd megjegyezte: a vásárlóknak is azt javasolja, hogy inkább a hálós, és ne a fóliás csomagolásút válasszák. Papp István arra is felhívta a figyelmet, hogy a páclé miatt a húsvéti menü ékessége vizesebb lehet, azonban ízletes, míg a szikkadt, száraz sonkát a legtöbben nem fogyasztják el szívesen.

Ha sikerült kiválasztanunk a hentespult mögül az ínyünkre való sonkát, még korántsem garantált a siker, ugyanis az sem mindegy, hogyan főzzük meg. Ennek kapcsán a szakember azt javasolja, hogy érdemes a hús főzővizében hagyni kihűlni a húsdarabot. Papp István végül hangsúlyozta, hogy az őstermelőktől sonkát venni korántsem annyira jövedelmező ötlet, mint azt sokan gondolnák: a húsipar termékei biztonságosak, állatorvosi, minőségbiztosítási és higiéniai szempontból egy­aránt olyan ellenőrzött körülmények között készülnek a sonkák a húsüzemekben, melyeket az őstermelő nem tud garantálni.

SZD

Kapcsolódó cikk:

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/sonkamustra-debrecenben-nagy-arkulonbsegekkel-szembesulhetunk-5121799/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában