járvány

2021.02.13. 11:30

Szakemberek segítségével próbálják kezelni a visszamaradt légzési nehézségeket

Részletesen követik a regisztrált páciensek állapotát.

Dr. Takács Erzsébet az összes páciense állapotát részletesen vezeti és követi | Fotó: Takács Erzsébet-archív

– A már gyógyult, kórházakból kikerült, közepesen súlyos betegek között jelentős számban vannak azok, akiknek tüdőszövet-károsodása vagy egyéb légzőszervi problémája maradt. Számukra fontos országos szinten megszervezni a tüdőgyógyászati szakrendelőkre és a tüdőgondozókra épülő utógondozást, az ajánlott kontrollvizsgálatok egységes rendjét, az ambuláns rehabilitációs ellátást és egy telemedicinális távfelügyeleti programot – osztotta meg a Naplóval prof. dr. Szilasi Mária, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnökségi tagja, tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos, majd hozzátette: a jelen programot egy hazai szakemberekből álló munkacsoport készítette el, melyben ő is részt vett, belföldi és nemzetközi tapasztalatokra építve.

Összetett program

Minden beteg a lakóhelyéhez közel eső szakrendeléshez tud fordulni, ahol ezt a komplex programot el tudják indítani a tervek szerint. – A tüdőgyógyászati feladat a páciens állapotának felmérésével indul. Természetesen a gondozása és a nyomon követése is ennek a részét képezi, továbbá a személyre szabott rehabilitációs terv elkészítése és végrehajtása, tüdőgyógyász szakorvos felügyelete mellett – részletezte Szilasi Mária. – A kórházból történő hazabocsátást követően a szak- vagy a háziorvos javaslatára indul az utógondozás és a rehabilitáció. A program fő célkitűzése szakszerű, személyre szabott ambuláns, részben otthoni rehabilitációt, távfelügyeleti eszközökkel és gyógyászati segédeszközökkel támogatott utánkövetést biztosítani a koronavírusos megbetegedésen átesett embereknek – jelentette ki.

Prof. dr. Szilasi Mária tüdőgyógyász, rehabilitációs szakorvos folyamatosan fogadja a hozzá érkező betegeket | Fotó: Takács Erzsébet-archív

Egyénileg meghatározott terápia

A tavaszi első hullám után, 2020. decemberben kezdtek el újra olyan betegekkel foglalkozni, akik koronavírus-fertőzésen estek át, és ebből fakadóan valamilyen tüdő- vagy légzőszervi panaszuk maradt. – Az emberek veszélyeztetettségi fokozata eltérő volt: a köhögéstől a súlyosabb fulladásig. Többen kórházi kezelés alatt álltak, volt, aki intenzív osztályon feküdt, de akadt olyan is, aki lélegeztetőgépre került – mondta dr. Takács Erzsébet Mária tüdőgyógyász szakorvos, a Vasöntő utcai légúti szakrendelés vezetője. – A betegek egy része otthoni kezelés alatt állt, több pácienst pedig mi is kezeltünk – emlékezett vissza, majd megosztotta: jelenleg 45-en állnak a gondozásuk alatt. – Működésünket tekintve, az első megjelenéskor az érkező részletes kikérdezése és a kórtörténetének megismerése a cél. Ezt követően a jelen panaszok, a fizikális és a légzésfunkciós vizsgálat alapján teljesen egyénileg határozzuk meg a következő lépéseket és a terápiát – emelte ki. – Egyénileg döntjük el a következő mellkasfelvétel, a mellkasi CT szükségességét és a laborvizsgálat időpontját. Az első vizsgálaton a beteg számára megállapítjuk a tüdőgyógyászati terápiát, amely nagyon különböző a páciens állapotától függően. Ekkor kapja meg a beteg a neki szükséges gyógyászati segédeszközöket is, az inhalátort vagy akár a légzőizom-erősítőt. Természetesen minden eszköz és a terápia részletes betanítása is megtörténik – hangsúlyozta.

Dr. Takács Erzsébet az összes páciense állapotát részletesen vezeti és követi | Fotó: Takács Erzsébet-archív

Többszörös szakértelem

A panaszoknak megfelelően a szakemberek igénybe veszik a társszakmák munkáját is. Kardiológus kollégájukkal napi szinten kapcsolatban vannak, aki nagyon rövid időn belül meg tudja vizsgálni a betegeket. – Érzészavar, fejfájás vagy alvászavar esetén ideggyógyász kollégák segítségét kérjük. Ők a megfelelő diagnosztikus eljárások segítségével meg tudják állapítani, hogy a koronavírus-fertőzés okozott-e valamilyen szervi károsodást, és az ennek megfelelő terápiát javasolják – közölte Takács Erzsébet. – Akad olyan betegünk, akinek pszichológus segít a panaszok feldolgozásában. Az izomgyengeség miatt gyógytornász segítségére is szükség lehet – mondta, majd hozzátette: a páciensekkel folyamatos kapcsolatban állnak, az eredményeket követik, és azokat a következő kontrollon részletesen megbeszélik. A panaszokat és az állapotot felmérve állapítják meg a következő terápiás lépéseket.

Vámosi Kira

Ne menjünk el mellettük!

Ha Ön is fertőzésen esett át, és ezeket a tüneteket tapasztalja, forduljon szakemberhez: légzési nehezítettség, kifejezett, tartós fáradtság vagy súlyos izomgyengeség. Továbbá nem szabad elmenni a panaszként jelentkező ízületi merevség, a korlátozott mobilitás és a napi feladatok elvégzésére való képesség jelentős csökkenése, a delírium és egyéb pszichés zavarok, valamint a beszédzavarok mellett sem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában