Korszerűsítés

2021.01.14. 16:34

Több mint egymilliárd forintból újul meg a debreceni iskola

A Debreceni Tankerületi Központ jelenleg 41 köznevelési intézményben lát el nevelő-oktató feladatot, több mint 21 ezer gyermek vonatkozásában.

A tankerület 2017-es megalakulása óta 5,6 milliárd forintot fordított az intézményei fejlesztésére, a várossal együttműködve eddig nyolc iskola energetikai felújítása történt meg. – Kötelességünknek érezzük azt, hogy ezeket a fejlesztéseket tovább vigyük és belső felújításokkal tegyük meg gazdagabbá az intézményeinket. Ez megközelítőleg 410 millió forintot jelentett az elmúlt időszakban – mondta Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató csütörtök délután a Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola előtt, mely intézmény 1,2 milliárd forintból újul meg.

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója | Fotó: Kiss Annamarie

A Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola jelenleg három feladatellátási helyen 619 fő tanulói létszámmal működik. A felső tagozatos diákoknak azonban most a Kinizsi Pál Általános Iskola Monostorpályi úti telephelyén kell az iskolapadba ülniük, ugyanis a tavalyi év végén elindult az intézmény korszerűsítését szolgáló 1,2 milliárd forintos beruházás. Az alsó tagozatosok épületrészén a nyári szünetben dolgoznak majd, a megnövekedett tanulói létszám miatt új szárny is épül.

„Több mint kétezer négyzetméter alapterülettel nő az általános iskola. A legfiatalabb intézmény is 1982-ben épült itt, ezért teljes körű nyílászárócserét hajtunk végre, burkolatokat cserélünk, festünk, mázolunk, újjávarázsoljuk az épületeket”

– tudatta Pappné Gyulai Katalin, a fenntartó Debreceni Tankerületi Központ igazgatója. Arra is kitért, a 25 tanterem és a tornaterem felújításán túl zöld felülettel bővül az udvar, valamint futó- kézilabda- és kosárlabdapályát is kialakítanak.

Pappné Gyulai Katalin tankerületi igazgató és Papp László polgármester | Fotó: Kiss Annamarie

Terveik szerint 2022. május 31-ig befejeződik a teljes körű felújítás. A szakmai munka segítése érdekében a laboratóriumi egységek is bővülni fognak. Mint mondta, a déli városrészben a Petőfi Sándor Általános Iskola lesz az az iskola, ahol minden szükséges feltétel adott lesz a magas szintű művészeti oktatáshoz a tánc-, ipar- és képzőművészeti ágazatokban.

Papp László polgármester a helyszínen elmondta, ma Debrecen történetének legnagyobb oktatásfejlesztési programját hajtják végre.

„Több mint félezer éve most már elmondhatjuk azt, hogy az oktatás a város életének pillére, hajtóereje. Ma egy olyan időszakot élhetünk, amikor a debreceni oktatási rendszer minden szegmensében meg tud újulni, az óvodáktól az egyetemig”

– hangsúlyozta.

Papp László, Debrecen polgármestere | Fotó: Kiss Annamarie

Papp László kiemelte, Debrecen önkormányzata a számára rendelkezésre álló európai uniós és kormányzati támogatásokból ezidáig 2014 és 2020 között 6 és fél milliárd forintot fordított az oktatási infrastruktúra fejlesztésére, ebből 3 milliárd forint volt a Nemzetközi Iskola fejlesztési programja, 3 és fél milliárd forintból többek között megújult a Zenede, a Dózsa György Általános Iskola és a Beregszászi Pál Technikum. A polgármester elmondta, cél az, hogy a 2021-2027 közötti európai fejlesztési ciklus forrásait is úgy használják fel, hogy jelentősen tudjon profitálni belőle a debreceni oktatási rendszer.

Pósán László országgyűlési képviselő | Fotó: Kiss Annamarie

Pósán László országgyűlési képviselő kiemelte, Debrecen mindig jó gazdája volt az oktatási intézményeknek. – A déli városrész egy dinamikus fejlődési pályát megvalósító városrész. Egyre több család talál itt magának otthont, értelemszerűen az itt megtelepedett családok óvodába, iskolába viszik gyerekeinek, ezért bizonyult kicsinek az iskola – mondta Pósán László, aki szerint egy kifejezetten gyerek- és családbarát beruházás ez a mostani.

Komáromi Julianna, a Debreceni Petőfi Sándor Általános Iskola vezetője | Fotó: Kiss Annamarie

Komáromi Julianna, az intézmény vezetője elmondta, az a főépület, ahol jelenleg is zajlanak a belső munkálatok, ebben az évben már 71. születésnapját ünnepli, reményeik szerint a 72. születésnapon egy korszerű iskolában fogadhatják vissza felső tagozatos gyerekeket.

KD

Fotók: A felújítás előtt álló iskolaépület látványtervei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában