szakértői szemmel

2021.01.25. 17:12

A Covid egyes stádiumaiba avatott be a Debreceni Egyetem szakembere

Újabb előadással jelentkezett a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának online Covid-sorozata.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Többek között a koronavírus-betegség kezeléséről és annak nehézségeiről, valamint a posztcovid-szindróma és az autoimmun betegségek koronavírussal való kapcsolatáról beszélt Szekanecz Zoltán, a Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék tanszékvezetője „COVID-19: a citokinviharon innen és túl…” címmel tartott előadásában. A szakmai értekezést az ÉTK szemináriumok keretében hétfőn tartották.

– Több stádiuma van a Covidnak, ez pedig megszabja azt, mit kell a betegekkel tenni, és megmagyarázza, miért hathat egy kezelés az egyik esetben, míg egy másiknál nem. Az első stádium maga a fertőzés, amikor a vírus bejut a szervezetbe, ekkor nem feltétlenül van jelen gyulladás, ezt követi az a fázis, ami már a tüdőt is érinti. A harmadik fázist nevezzük a citokinvihar fázisának. Ebben a fázisban már szinte nincs a vírusnak hatása, és egy több szervet érintő gyulladás keletkezik. Az úgynevezett bradykinin, illetve más fehérjék hatására alakulnak ki azok az akut szervi tünetek, amiket a betegeken látunk, egyebek mellett, hogy tüdőödéma vagy szívelégtelenség alakul ki, leesik a vérnyomás – mondta.

A szakember kitért arra is, hogy miért éppen az időseknél okoz súlyos problémát a koronavírus. – Ennek vannak klinikai okai, hiszen az idős betegeknek vannak olyan társbetegségei, amelyek egyébként is megnövelhetik a halálozást, illetve vannak immunológiai okai is. A fiatal szervezetből gyorsan kiürül a vírus, kevesebb gyulladást okoz, aminek köszönhetően enyhe betegség alakul ki, ezzel szemben az idősek esetén a citokinvihar lefolyása súlyosabb – mondta.

Fontos az időablak

Szekanecz Zoltán megjegyezte: az intenzív osztályra kerülő, légzési nehézségben szenvedő betegek esetében rendkívül fontos az időablak, valamint a prediktív biomarkerek. – Az időablak lényegességéről már tavaly tavasszal olvashattunk. Ha túl korán vagy túl későn alkalmazzuk a gyulladásgátló terápiákat, akkor azok hatástalanok lesznek. Van egy úgynevezett hétfokozatú gyulladásos skála, ebből pedig az ötös és hatos fokozat felel meg ennek a terápiás ablaknak. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a beteg bekerül az osztályra, és legalább hét napnak el kell telnie az első tünetektől, mert ekkor még csak a vírus játszik szerepet és citokinvihar valószínűleg még nincsen – mondta. Hozzátette: nem érdemes vírusellenes szert adni citokinviharban, mert azok akkor már nem hatékonyak.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában