belvárosi helyzetjelentés

2020.12.25. 11:59

Csak néhányan merészkedtek ki szenteste Debrecen utcáira

Nem sokan éltek a kijárási korlátozás feloldásának lehetőségével a cívisvárosban.

Fotó: Kiss Annamarie

Debrecen jól ismert helyszíne, a karácsonyi ünnepek előtt fényárban úszó Kossuth tér és környéke az év ezen időszakában hemzseg a látogatóktól. A koronavírus-járvány miatt idén nem települhettek ki az árusok portékáikkal, így a megszokottnál jóval kevesebben látogatták a főteret az elmúlt hetekben. A kijárási korlátozás bevezetése miatt pedig este nyolc után szellemvárossá vált Debrecen, néhány kutyát sétáltatón kívül egy lélek sem merészkedett ki az utcára.

Fotó: Kiss Annamarie

Az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes jelentette be, hogy a kormány döntése értelmében szentestére, azaz a december 24-én este nyolc órától másnap reggel öt óráig tartó kijárási tilalmat feloldják. Fellélegezhetett tehát az ország: nem kell az órát lesni a családi vacsoraasztal felett szentestén.

Főként fiatalok

Utánajártunk, Debrecenben miként éltek a lehetőséggel.

A városban délután, sötétedés után sokakat vonzott a karácsonyi díszkivilágítás, többen megálltak egy-egy ünnepi fotó készítésére, estére azonban jócskán megcsappant az érdeklődők száma.

Az időjárás sem volt kegyes a kikapcsolódni vágyókhoz, hiszen szinte egész nap esett az eső, és mivel egyetlen szórakozóhely, étterem vagy kocsma sem volt nyitva, legfeljebb egy esernyős séta fért bele a szabad kijárásba. A főtéren néhány családdal találkoztunk, akik azt mondták, nem maradnak sokáig kint, éppen csak az ünnepi vacsorát sétálják le.

Rajtuk kívül fiatalok is éltek a lehetősséggel. Lux Milán és Balsa Eszter jó barátok, és mivel nagyon régen nem voltak kint este a szabadtéren, kihasználták a szentestei feloldást.

Fotó: Kiss Annamarie

A fiatal lány azt mondta, hogy bár örült a feloldásnak, mégis szomorú a döntés miatt. – Összetörték bennem a szabadságeszményt, már az jelenti a szabadságot számomra, hogy kijöhetek az utcára. Mivel most nincs semmi nyitva, így csak egy séta fér bele, de ezt kihasználjuk még a rossz idő ellenére is – mondta.

– Édesanyám nem örült annak, hogy pont szentestén jövök el otthonról este, de semmiképp nem szerettem volna kihagyni ezt a lehetőséget. Igazán jó lenne, ha szilveszterkor is hasonló lehetőségeink lennének – tette hozzá Milán.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában