koronavírus

2020.11.11. 15:08

Megkérdeztük az utca emberét, egyetértenek-e a szigorító intézkedésekkel?

Többen azt sem bánnák, ha ennél keményebb szabályok is életbe lépnének.

Fotó: Kiss Annamarie

A legújabb védelmi intézkedések mindannyiunk életére hatással vannak, a kijárási tilalom, valamint az üzletek bezárása, az általános rendezvénytilalom bevezetése felülírja az eddig megszokottakat. A hétfői bejelentéseket éppen csak feldolgoztuk, kedd éjféltől máris egy újabb intézkedésnek kell eleget tennünk, ugyanis a kormány elrendelte a kötelező maszkhasználatot a 10 ezer főnél nagyobb települések egyes közterületein.

Fotó: Kiss Annamarie

Ennek okán az utca emberét kérdeztük: mit gondol a jelenlegi szigorításokról? Várhatóak-e újabb óvintézkedések? Mit tapasztal a környezetében, az emberek miként viszonyulnak a rendelkezésekhez? Debreczeni Ildikó kislányával, Zsófival és párjával, Máté Szabolccsal sétáltak a főtéren, a család minden tagja maszkot viselt a nyílt utcán, ugyanúgy, ahogyan egyébként sokan mások is.

Fotó: Kiss Annamarie

Az emberek próbálják a mindennapjaikat úgy élni ahogyan eddig, viszont látható, a jelenlegi helyzet mindenkit megvisel. Több embert megkérdeztünk a szabályokról, és szinte egyöntetű a válasz: szükség volt a kötelező korlátozásokra.

„Kellenek az óvintézkedések, mert csak így tudjuk elérni, hogy a számok változzanak és ne legyen ennyi újabb fertőzött. Vigyáznunk kell magunkra és egymásra, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha mindenki betartja a szabályokat”

– nyilatkozott a Naplónak Ildikó.

Megelőzés a cél

Többen úgy vélik, csak felelősségteljes magatartással lehet megfékezni a járványt, Ildikó és párja azt látják, az emberek komolyabban veszik a koronavírust, mint az év elején, azonban még ennél nagyobb fegyelmezettségre lenne szükség. – Továbbra is találkozunk olyan fiatalokkal, akik nem igazán kívánnak eleget tenni a szabályoknak, négyes-ötös csoportokban közlekednek, nem viselnek szájmaszkot, pedig az utóbbi elengedhetetlen. Teljesen egyetértünk a hozott döntésekkel, azt sem bánnánk, ha szigorúbb szabályok is életbe lépnének, hiszen az egészségünk megőrzése a cél – mondta, majd válaszolt a következő kérdésünkre: szükségesnek tartja-e a vásárlási idősáv ismételt bevezetését? – Nem tartom létfontosságúnak, aki vigyázni kíván magára és a körülötte lévőkre az most is megteszi – válaszolt Ildikó, aki azért vélekedik így, mert a minap éppen az utcán látta, ahogyan két idősebb hölgy megörült egymásnak, és nem egy bólintással, egy kedves pillantással köszöntötték egymás, hanem öleléssel.

A fiatalok sincsenek könnyű helyzetben, az általános iskolásokon kívül – középiskolások, egyetemisták – otthonról folytatják tovább a tanulást, aminek egyáltalán nem örül Kolozsi Vivien és barátnője, Pápa Gréta Virág.

Fotó: Kiss Annamarie

„Végzősök vagyunk ez nagy csapás számunkra, a távoktatás soha nem lesz olyan, mint a hagyományos, viszont tudjuk, hogy most ehhez kell alkalmazkodnunk.”

– Nyáron még elég sokat buliztunk, viszont az elmúlt időszakban már nem jártunk el, komolyan kell venni a helyzetet és mindent megtenni annak érdekében, hogy a 2021-es év már ne a koronavírusról szóljon – fogalmazott lapunknak Vivien, akinek a barátnője, Gréta vélekedett a fiatalok hozzáállásáról:

„Sok korunkbeli még mindig nem veszi komolyan a helyzetet, de úgy vélem, azon is múlik, hogy a szülők hogyan alkalmazkodnak a körülményekhez.”

– Ha ők nem tartják be kellőképpen az utasításokat, akkor a fiatalabb generáció tagjai előtt nem lesz követendő példa – fűzte hozzá.

NE

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában