szeretet és törődés

2020.08.28. 14:00

Ne kamera és riasztó helyett tartsunk kutyát!

Az állattartás felelősség. Csak az vállaljon kutyust, aki gondját viseli kedvencének!

Számos országban, többek között hazánkban is augusztus 26-án ünnepeltük négylábú kedvenceinket, ugyanis ezen a napon van a kutyák világnapja. Napjainkban egyre több család tart otthon kis kedvencet, viszont nem szabad elfelejteni, hogy egy ebnek sokkal többre van szüksége, nem elég csak hazavinni, és néha megszeretgetni. Lapunk felkereste Bisteyné Magdolnát, a Pacsi Kutyamenhely alapítvány önkéntesét, aki nap mint nap találkozik olyan kóbor állatokkal, akik gazdájuk mellől szöktek el egy boldogabb élet reményében – vele beszélgettünk a kutyusok sorsáról, illetve arról, hogy a 21. században hogyan viszonyulnak az emberek a négylábúakhoz.

Fotó: Bisteyné Magdolna-archív

– Nem tudok mást mondani: szeretet, hűség. A kutyusok az ember legjobb barátai. Nélkülük teljesen üresnek érezném az életem, társaságukban érzem a legjobban magam, bennük még soha nem csalódtam. Rengeteg kutyust mentettem már, figyelemmel követem a sorsukat, de egy biztos: nem szabad sokáig menhelyen tartózkodniuk. Az önkéntesek számára az a legfontosabb, hogy mielőbb otthont találjanak az elkószált kutyusoknak.

„Az állatok is ugyanúgy családra vágynak, mint az emberek, ezért nem engedhetjük meg magunknak, hogy semmibe nézzük az érzéseiket”

– válaszolta a Naplónak az alábbi kérdésre: mit jelentenek önnek a négylábúak?

Házőrzőnek tartják

Fotó: Bisteyné Magdolna-archív

Magdolnát gyermekkora óta körülveszik a kutyusok, ezért nem is tudta volna elképzelni nélkülük az életét. Mindig volt eb a háznál, azonban hat éve főállása mellett mentéssel is foglalkozik. Rengetegen ismerik a lakóhelyén, őt hívják, ha bajba került négylábúval találkoznak az utcán. Sokféle kutyasorssal találkozott már, viszont annak örül, hogy manapság többen családtagként tekintenek az állatokra. – Többféle gazdi létezik. Akadnak olyanok, akik a mai napig csak egy állatként tekintenek a négylábúakra, nem foglalkoznak velük, egyszerűen házőrzés céljából tartják. Mindig azt mondom, csak annak legyen háziállata, akinek van rá ideje, hiszen ők is érző lények, akik törődésre vágynak. Nem ismerek náluk hálásabb teremtményeket. Amikor megmentek egy állatot, egyből látom a szemében a köszönetet. Hihetetlenül hangzik, de tudják, hogy segítségre szorulnak, és amikor meglátnak, várják, hogy kimentsem őket a rossz körülmények közül – fűzte hozzá, majd kifejtette, szerinte milyen az ideális gazdi.

– A legfontosabb a felelősség. Meg kell adni a kutyusnak az alapdolgokat, ide sorolhatnám: oltás, kutyacsip, ivartalanítás stb. Nem azt mondom, hogy ágyban kell tartani őket, mert egy kinti kutyus is lehet ugyanolyan boldog, azonban a gazdi közelségét semmivel sem lehet számukra pótolni. Igénylik a törődést, és az nem abból áll, hogy néha lemegyünk velük sétálni. A rendszerességre kell törekedni. Tudnia kell a kedvencnek, hogy mikor van játékidő, szabadidős foglalkozás, hogy legyen mit várnia – ez talán a legfontosabb – fűzte hozzá, majd felhívta a figyelmet:

„Ne kamera és riasztó helyett tartsunk otthon ebet, hanem azért, mert szükségünk van a szeretetére”

– hangsúlyozta.

Tegyünk a házi szaporulat ellen!

Fotó: Bisteyné Magdolna-archív

Az önkéntes azt tapasztalja, hogy napjainkban már többen fogadnak örökbe árvákat a menhelyekről, mint évekkel ezelőtt, viszont ennek a számnak még nőnie kellene. Továbbá fontosnak tartja, hogy azok is kilátogassanak a menhelyre, akik saját kutyájukat már nem tudják gondozni, tartani, hiszen az nem megoldás, hogy az utcára engedik őket. – A házi szaporulat még mindig gondot jelent, és nem azt mondom, hogy bántják az újdonsült kutyusokat a gazdik, hanem „rossz” helyre adják tovább: rosszul tartják, éheztetik, utcázik a kutya – ennél jobb, ha menhelyre viszik, ahol megkapja a kellő ellátást: oltás, féregtelenítés, ivartalanítás – ismertette.

A Pacsi Kutyamenhely Alapítvány jelenleg majdnem száz ebet tart számon, ami nem kevés, ezért is van szükség mindig önkéntesekre. Némelyik kutyus jobb helyen van, mint a gazdájánál volt, azonban nekik sem elég a finom étel: egészségügyi ellátás, szeretetre vágynak. – Fontosnak tartom, hogy eljusson az emberekhez az üzenet: a menhelyen élő kutyusok attól is boldogok lesznek, ha valaki elviszi őket sétálni! Sokan azt gondolják, hogy csak adományokkal lehet érkezni a menhelyekre, de ez nem így van. Szívesen várjuk azokat, akik segítenek megfürdetni, sétáltatni az árván hagyott ebeket, hiszen nekik ez a legfontosabb – mondta végül.

Nagy Emese

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában