Később kezdődik a tanóra

2020.08.31. 16:42

Hat debreceni középiskolában csúsztatják el a napkezdést közlekedésszervezési okokból

A tanítási napok későbbi kezdéséről tartott közös sajtótájékoztatót Barcsa Lajos, Debrecen gazdaságért felelős alpolgármestere, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, valamint Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja hétfő délben.

Mint ismert, korábban a júniusi közgyűlésen vetődött fel annak a lehetősége, hogy a városvezetés a tankerületi központtal és a szakképzési centrummal együttműködik és megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a reggeli dugók mérséklése, továbbá a tömegközlekedési eszközök tehermentesítése érdekében bizonyos iskolákban később kezdődjenek a tanórák.

Pilot év következik

Barcsa Lajos kifejtette, a közlekedés során tapasztaltak adták a kiindulópontot az együttműködéshez. – A városvezetésnek már korábban is szándékában állt a fenntartókat megkeresni, hogy együtt vizsgáljuk meg annak a lehetőségét, miként kezdődhetnének később a tanórák egyes intézményekben. Ennek az oka egyszerű, hiszen mindenki találkozhat a közlekedés során olyan szűk keresztmetszetekkel, amelyeket nem lehet már tovább alakítani – ismertette. Az alpolgármester utalt arra is, hogy Debrecen tradicionálisan iskolaváros, így olyanok is naponta járnak a városba, akik egyébként nem itt élnek. Emiatt a bevezetőutak sokszor terheltek, amelyeket nem mindig lehet bővíteni.

Fotó: Matey István

– Nagy nyitottságot tapasztaltunk a fenntartóktól, ezt azt bizonyítja, hogy a város együtt gondolkodik. Egyeztettünk a tankerületi központtal és szakképzési centrummal annak érdekében, hogy mely intézményekben valósuljon meg a fél kilenc órás tanításkezdés. Most egy egy éves „pilot” időszak következik. Ez azt jelenti, hogy a tanév végén összegyűjtjük a tapasztalatokat, és ez alapján döntünk arról, hogy a későbbi kezdést más iskolákra is kiterjesztjük-e, vagy ha amennyiben nem működik, visszatérünk-e az eredeti kezdési időponthoz – mondta Barcsa Lajos megjegyezve, a cél érdekében a tömegközlekedési eszközök vonalainak átgondolása is várható a jövőben.

3400 diákot érint

A bejelentett kísérlet közel 3400 diákot érint. 8 óra 30 perckor kezdődhet az oktatás a a Debreceni Tankerületi Központnál a Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban és Kós Károly Művészeti Szakgimnáziumban.

Fotó: Matey István

Tirpák Zsolt bejelentette, a szakképzési centrumnál a Vegyipari Szakgimnáziumban és a Bethlen Gábor Közgazdasági Szakgimnáziumban minden diák, míg a Baross Gábor Középiskolában csak a technikusok, a Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumban csak az informatika szakos diákok kezdenek később.

Fotó: Matey István

Pappné Gyulai Katalin ismertette, a változtatás gondolata különböző szempontok és igények alapján már korábban is megfogalmazódott egyes intézmények vonatkozásában, ezért is örültek, hogy a város megkereste a tankerületi központot. – A közlekedésszervezés mellett a fél kilences kezdés másik pozitív hozadéka, hogy ez a 14-20 éves diákok életviteléhez, bioritmusához jobban igazodik. Ez a korosztály már önállóan osztják be az idejét, így akár késő estébe hajolva szerveznek közös programokat, valamint vesznek részt a tantárgyi anyag elsajátításához szükséges foglalkozásokon. Ezzel segíteni tudunk a regenerálódásban, a nyugodtabb napkezdésben, és így talán az elkéső gyermekek száma is csökkenhet – fejtette ki. A tankerületi központ igazgatója elmondta, valamennyi középiskolánál felmerült a későbbi kezdés gondolata, de jelenleg több olyan tényező is van, ami ezt nem engedi meg. – Meg kell vizsgálni, hogyan tudjuk összehangolni azt, hogy a bejáró diákok is 8:30-ra vagy később tudjanak bejönni – fűzte hozzá.

Szilágyi Gergő