helyit helyben

2020.07.16. 08:53

Hatékonyan működik a közfoglalkoztatás Nyíradonyban

A program egyik fő célja az érték­teremtés.

Fotó: Blascsák Kata

Tasó Béla polgármester kiemelte, az állam lehetőséget teremt az önkormányzatoknak, így Nyíradonynak is, hogy az öngondoskodás keretein belül meg tudja termelni az intézményekben folyó étkeztetés számára szükséges zöldségeket. A kormányzati támogatás segítségével tudják biztosítani a termesztéshez szükséges eszközöket, palántákat, a biológiai védekezőszereket, továbbá az öntözőrendszer kiépítése is a központi támogatásból valósult meg. A járványhelyzet miatt kialakult munkanélküliség megszüntetésére tett kormányzati intézkedésekkel van lehetőség további munkaerő felvételére, hiszen a mezőgazdasági programban vannak betöltetlen álláshelyek.

Urszulyné Margit is szívesen vásárol helyi terméket
Fotó: Blascsák Kata

Atkákat, darazsakat a sátorba

A közfoglalkoztatási program szervezője, Csabáné Bátyi Erika elmondta, hogy a program három részből áll.

Madar József
Fotó: Blascsák Kata

Ezek a mezőgazdasági, az értékteremtő, ezen belül a helyi sajátosságokra épülő és kézműves tevékenységek, míg a harmadik a szociális jellegű programok. A mezőgazdasági alprogramban több önkormányzati területen, Tamásipusztán, Aradványpusztán és Nyíradonyban az 57 munkavállaló összesen 10 hektáron ter­meszt növényeket. Igyekeznek, azzal is segíteni a mezőgazdaságban dolgozókat, hogy a lehetőségekhez mérten mindenki a saját településén tudja végezni a munkáját, így nem kell utaznia a munkavégzés helye és az otthona között. A Nyíradony központjában lévő pavilonban értékesítik a kézműves tevékenységben készült termékeket, illetve a megtermelt zöldségek és gyümölcsök egy részét. Madar József, a vagyonkezelő kft. ágazatvezetője és a mezőgazdasági program irányítója beszámolt a növénytermesztésről. Fő profiljuk a tv-paprika, amelyet 2,5 hektáron termesztenek, mégpedig biológiai növényvédelemmel. Ez azt jelenti, hogy ragadozó atkákat, poloskákat és fürkészdarazsakat telepítenek a fóliasátorba, amelyek elpusztítják, megeszik a kártevő rovarokat. Így nem kell permetezni, a megtermelt paprika mentes a vegyi anyagoktól. A tv-paprika mellett másik fő profiljuk a 2 hektáron, szabadföldön termesztett csilipaprika. Ebből az elsőosztályút eladják, a másodosztályúból csilipaprikakrémet készítenek. Mindemellett termelnek még kápia és almaparikát, burgonyát, spárgát, hajtatott uborkát, káposztaféléket és karalábét, illetve epret is. Ez utóbbi növényt az idén újratelepítik. Madar József fontosnak tartja, hogy a program résztvevői megtanulják a növénytermesztés menetét, és azt akár a saját termelésben is hasznosíthatják.

Bővült a program

Gólya Zoltán, a vagyonkezelő kft. vezetője tájékoztatott arról, hogy az idei közfoglalkoztatási program szociális jellegű részének munkatervébe bekerült különböző önkormányzati tulajdonú és fenntartású ingatlan karbantartása is. Ennek a vagyonkezelő társaság adja a szakmai hátterét, és jelenleg 10 munkavállaló és egy vezető dolgozik hat-hét helyszínen a feladatokon. Ezek festési, burkolási, továbbá tető- és bútorjavítási munkálatok. Határidőket írtak elő a munkatervekben, amelyeknek teljesítéséről a vezető elmondta, hogy azokat tartják, az elvégzett munka minősége pedig jó. A karbantartáshoz szükséges anyagot és eszközt a közfoglalkoztatási programban vásárolták meg, ezzel is csökkentve a vagyonkezelő és az önkormányzat költségeit. Továbbá bíznak abban, hogy a későbbiekben is sikerül minél több ingatlant felújítani, karbantartani – mondta Gólya Zoltán.

Blascsák Kata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában