Nyelvvizsga nélkül

2020.04.27. 11:28

Átvehetők a régóta porosodó diplomák

A bejelentett nyelvvizsgamentesség nyomán mintegy 100 ezer régi diploma vehető át hamarosan.

Fotó: Kiss Dóra

Nyelvvizsga nélkül is megkapják a hallgatók a diplomájukat, évekre visszamenőleg.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv munkahelyteremtési programjának részeként 100 ezer diákot mentesítenek a nyelvvizsga-kötelezettség alól, hiszen a gazdaságnak szüksége lesz a diplomás munkavállalókra. A nagyjából 100 ezer porosodó diplomából 11 ezer a Debreceni Egyetemen van, most azonban lehetőség nyílik az átvételükre.

A nyelvvizsgamentesség minden hallgatóra vonatkozik, aki 2020. augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tett vagy tesz.

– Azt előre nem tudhatjuk, hogy a jelenlegi végzős hallgatók közül mennyien élhetnek majd ezzel a lehetőséggel, hiszen ők diploma megszerzése előtt állnak, ilyenkor még javában szoktak nyelvvizsgázni. Azt azonban tudjuk, hogy az utóbbi néhány évben egy-egy évfolyamon a hallgatók 14-15 százaléka nem kapott diplomát nyelvvizsga hiányában. Az elmúlt 3-4 évben sikerült sokat javítani ezen az arányon, korábban jóval magasabb volt ez a szám. Nagyságrendileg úgy néz ki, hogy körülbelül 6 ezer diplomát adunk át egy évben, s ezer körül van azoknak a száma, akik nem tudják átvenni a tanulmányaikat lezáró oklevelet. Összességében most a Debreceni Egyetemen 11 ezren vannak azok, akik jogosultak lesznek a diplomára a nyelvvizsgamentesség okán – tudatta a Naplóval Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

Papír vagy tudás?

A diplomák kibocsátásával kapcsolatban megkerestük a HSA Kft. munkaerő-közvetítéssel foglalkozó üzletágának vezetőjét, aki elmondta, mi számít igazán a munkaerőpiacon: a papír vagy a tudás.

– A nyelvvizsgamentességgel valójában hozzásegítik a hallgatókat a diploma mielőbbi megszerzéséhez, viszont az eddigi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a diploma megléte nem mindig elegendő egy állás megszerzéséhez. A legfontosabb az, hogy legyen gyakorlati tudása a munkavállalónak, pályakezdők esetén erre az egyetemi évek alatt megszerzett gyakorlat adhat lehetőséget. A másik nagyon lényeges tényező pedig, hogy a nyelvtudás aktív, naprakész legyen, mivel nagyon sok multinacionális cég van ma Magyarországon, ahol napi szinten használni kell az idegen nyelvet. Az alacsonyabb szintű munkakörökben is néha előfordul a kommunikációképes szintű nyelvtudás szükségessége – osztotta meg tapasztalataikat Vitos Albert, munkaerő-közvetítési üzletágvezető. Hozzátette: – Több mint 14 éve vagyok a szakmában, ez idő alatt azt tapasztaltam, hogy nem minden cég kéri a diplomát vagy a nyelvvizsga-bizonyítványt, hanem a gyakorlati ismeretek meglétére fektetik a hangsúlyt.

Az interjúk során lefolytatott nyelvi tesztek azt mutatják, hogy a nyelvvizsga-bizonyítvány megléte nem mindig jár együtt aktív nyelvtudással, viszont a fiatalok tekintetében javuló a tendencia.

Jó, ha van

Diplomával a kézben a munkavállaló könnyebben kap lehetőséget a tudása bizonyítására, azonban a nyelvvizsgamentesség esetén az esetleg évek óta porosodó oklevelek nem feltétlenül tükröz­hetnek még aktív tudást.

– Előfordult már olyan szituáció, hogy egy cég előnyben részesítette azt a jelöltet, akinek van felsőfokú végzettséget igazoló bizonyítványa, hiszen ezen munkavállalók már rendelkeznek egy olyan szemlélettel, egy olyan alapvető tudással, amit az egyetem ad. Mindenképpen pozitívum, ha kézben van a diploma. Munkavállalói szemmel nézve jó lehetőség, hogy valaki az elvégzett tanulmányaira felteheti a koronát azzal, hogy megszerzi a diplomáját, hiszen az a tudását igazolja. Igazából ha valaki ért a szakmához, de nem beszél idegennyelvet, attól még lehet jó szakember, de a munkaerőpiacot nézve, a külföldi cégeknél sok helyen az angol vagy a német a munkavégzés nyelve, ezért kell a nyelvtudás.

„Előnyben van az a munkavállaló, akinek van aktív és azonnal alkalmazható nyelvtudása”

– véli Vitos Albert.

Bartha Elek | Fotó: Napló-archív

Készül az eljárási rend

Nincs időkorlát arra vonatkozóan, meddig nyúlik vissza a mostani intézkedés, tehát akár tíz éve végzett hallgatók is átvehetik most diplomájukat.

– Az átvételre vonatkozó eljárási rendet az egyetem most dolgozza ki. Lesz lehetőség személyes átvételre, természetesen a járványügyi szabályok betartása mellett, valamint postai kibocsátásra is lesz mód. Lesznek olyan esetek, ahol adategyeztetésre lesz szükség, főként a régebben végzett hallgatóknál – ismertette Bartha Elek.

A Debreceni Egyetem honlapján elérhető egy tájékoztató a jelenlegi állásról, s amint elkészül az eljárási rend, a legfontosabb tudnivalók is itt lesznek elérhetők az érintettek számára.

Kiss Dóra

Nem lohad a vizsga iránti lelkesedés

Tízből kilenc nyelvtanuló vizsgázna online, és ehhez az eszközei is megvannak.

A nyelvtanulók körében a járványhelyzet ellenére változatlan igény mutatkozik a nyelvvizsgák iránt. Tízből kilencen szívesen kipróbálnák az otthonról letehető, online nyelvvizsgát, és ugyanilyen arányban rendelkeznek is az ehhez szükséges eszközökkel. A megkérdezettek kétharmada továbbra is komplex vizsgát tenne – derül ki az Euroexam International 3 ezer 140 nyelvtanulót elérő felméréséből.

A korábbi évek első hat hónapjában mintegy 40-42 ezer nyelvtanuló próbálkozott a nyelvvizsga megszerzésével. Az idei év járványhelyzet által érintett hónapjaiban, a nyelvvizsgáztatási főszezonjában is hasonlóan alakult a nyelvvizsga iránti érdeklődés. Az online felmérés válaszadóinak több mint háromnegyede (76,6 %) úgy nyilatkozott, hogy idén március és szeptember között tervezett nyelvvizsgázni, mielőtt tudomást szerzett volna a koronavírus-járványról. A válaszadók 96 százaléka szívesen kipróbálná az otthonról letehető online nyelvvizsgát. 62 százalékuk szerint a jelenlegi járványhelyzetben számukra egyenesen ez lenne a legjobb megoldás.

32 százalék számára fontos szempont, hogy az online vizsga ne térjen el a már megismert nyelvvizsgától, amire eddig papíron készült. A válaszadók 31 százalékának nagyon fontos lenne, hogy megfelelő segítséget kapjon a számítógépes vizsga megismeréséhez és a gyakorláshoz. A megkérdezettek mindössze 6 százaléka idegenkedik az online vizsgától: 186 nyelvtanuló felelte azt, hogy egy ilyen vizsgába nem merne belevágni. A döntő többség számára az otthoni nyelvvizsgának nem lenne technikai akadálya, hiszen 78 százalék háztartásában van olyan laptop, amelyben van beépített webkamera és mikrofon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában