koronavírus

2020.03.06. 15:43

Jól van a Debrecenben kezelt beteg, összesen hat gyanús esetet vizsgálnak

A koronavírus-fertőzés elleni hatékonyabb védekezés érdekében megalakult operatív törzs folyamatosan ülésezik és már több intézkedést is hozott.

Fotó: Kovács Péter

A koronavírus-fertőzés elleni hatékonyabb védekezés érdekében március 5-én a Debreceni Egyetemen (DE) megalakult az Operatív Irányító Törzs. Döntéshozatalról, valamint Debrecen jelenlegi koronavírus-helyzetéről és a lehetséges megoldásokról is beszélt a Szilvássy Zoltán rektor és Várkonyi István, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének intézetvezető főorvosa a törzs második ülése előtt, pénteken.

Várkonyi István, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének intézetvezető főorvosa megerősítette, hogy jelenleg is kezelik azt a brit állampolgárt, aki múlt szombaton a milánói repülőjárattal érkezett Debrecenbe, és csütörtökön mutatták ki nála a koronavírust. A 69 éves férfi állapota stabil, várják a gyógyulását. Ilyen esetekben a kórház szorosan együttműködik a járványügyi hatósággal, a repülőgépen rutinszerűen talált, igazolt esetet megvizsgálja, majd – az adatfelvételt követően – a lehetséges kapcsolatokat, helyszíneket, a repülőgép járatszámát megadja a hatóságnak. Innentől annak feladata felkutatni az összes érintett személyt. A koronavírus-fertőzött férfi esetében közvetlen kapcsolatnak minősülnek a repülőn előtte és mögötte két sorral ülő személyek, illetve a gép kiszolgáló személyzetének tagjai – tudtuk meg a főorvostól.

A szűrést követően ők akár karanténba is kerülhetnek. Mivel nagyjából öt évente van egy-egy nagyobb jelentős járvány, emiatt előre be tudták gyakorolni a be- és kiöltözés kontrollálását, illetve a teljes elzárási folyamatot.

A biztosan tudott és valószínűsíthető eseteket karanténba zárják és kezelik, meggyógyítják, így elvágva a továbbterjedés esélyét.

Az általuk kikérdezett betegek és felvett adatok alapján szinte kizárt, hogy többen is veszélyben lennének, nagyobb mértékű szoros kapcsolat a beteggel nem történt – tudtuk meg az intézetvezető főorvostól.

– Az érintett személyzettel felvette a magyar egészségügyi hatóság a kapcsolatot és az előírásoknak megfelelően az utassal történt találkozást követő 14. napig nem teljesítenek szolgálatot járatainkon – mondta el a Napló kérdésére Varga Mónika, az érintett légitársaság PR-menedzsere.

Pénteken 17 órakor a Debreceni Egyetem arról tájékoztatta a Naplót, hogy az Infektológiai Intézetben az igazolt koronavírusos beteg két hozzátartozójával együtt, összesen hat gyanús esetet vizsgálnak.

Szilvássy Zoltán kiemelte: Debrecenben van 30 ezer hallgató, ennek csaknem egyharmada külföldi, ezért nem tehet mást az egyetem, mint felmérik a veszélyhelyzetet és igyekeznek „a legnagyobb erővel lesújtani rá”. Ezért állt fel az Operatív Irányító Törzs, csütörtökön. Ekkor még nem volt Debrecenben fertőzött beteg, pénteken azonban az első debreceni páciens miatt újra üléseztek. A korlátozások tekintetében az egyetemi tanárok jelenleg nem utazhatnak az elsődleges kockázati helyek egyikére sem. Az első ülés döntése szerint azok a hallgatók, akik az érintett országokból három hétnél régebben visszatértek, élhetik diákéletüket a megszokott módon. Aki három héten belül érkezett vissza Debrecenbe, annak két lehetőséget ajánl fel az intézmény: hazautazik, vagy az egyetem által folyamatosan ellenőrzött, önkéntes karanténban marad. Amennyiben az egyetem közösségén belül bármilyen apró jelet találnak arra, hogy terjed a vírus – az operatív törzs csütörtöki alapító ülésének intézkedése értelmében – két hétre azonnal bezárnak – hangsúlyozta az intézmény rektora.

PSZ

Ha elfogy a szappan

Egy olvasónk jelezte, hogy a Klinikán járt, ahol nem volt szappan a mosdóban. Megkeresésünkre a Debreceni Egyetem sajtóirodája közölte:

„A DE Klinikai Központjában 1164, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórházban 737 WC van. A helyiségek takarítása, illetve rendszeres feltöltése naponta történik. Amennyiben valaki azt észleli, hogy elfogy a folyékony szappan, azt a betegellátó hely adminisztratív személyzeténél jelezheti. Általános tapasztalat azonban, hogy a wc papírokat, szappanokat rendszeresen eltulajdonítják, mint ahogy gyakran rongálják meg, szerelik le és lopják el például a wc ülőkéket és a csaptelepeket” – áll a válaszban.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában