feloszthatják

2020.02.27. 14:08

A szétesés határán a debreceni „Arany ember” palotája a főutcán

A Steinfeld-ház ügyét nehezíti, hogy a tulajdonos cég felszámolás alatt áll.

Fotó: Vass Attila

Csaknem 10 éve az enyészeté a cívisváros főutcáján egy szebb napokat látott palota, ami Debrecen egykori leggazdagabb emberének, Steinfeld Mihálynak, az „Arany ember”-nek a nevét viseli, és amit sokan már csak a „barna romos ház”-ként emlegetnek. A különféle fórumokon nyomon követhető az is, hogy nem kevesen aggódnak a sorsáért az évszázados ingatlannak, mely a szintén híres-neves Kaszanyitzky-üzlet mellett magasodik.

Tíz éve torzó

A lepusztultan is gyönyörű házról a Napló először a Cívis Ház Zrt.-től érdeklődött. A társaság tájékoztatása szerint a Piac utca 59. szám alatti épületben csak a földszinti utcafronti üres üzlet és a mellette (jobbra) lévő kapualj a zrt. tulajdona. Az épület többi része idegen (magán) tulajdonban van.

Fotó: Vass Attila

A belváros tömbrehabilitációs átépítése részeként 2008-ban hatalmas, 20 ezer négyzetméteres, hatszintes kereskedelmi központ létrehozását tervezték Apollo Superior néven a Piac utca 57–61. szám alatti épületek bevonásával – idézte fel Gellér Ferenc a Városközpont Magazinban. A szintén építész szerző szerint a terveket Kertai László és Magi Tibor építészek készítették. A Piac utca 59. szám alatti (azaz a barna) épületből a lakókat elköltöztették, s az épület utcai szárnyán kívül az udvari épületszárnyakat itt is elbontották (a munkagödörben olykor kiterjedt mocsár alakul ki). A 2010-re tervezett épületátadás – a Miklós utcai parkolóház kivételével – máig nem valósult meg.

Csillag Csemege is volt

Fotó: Vass Attila

A palota történetéről Lovas Enikő Amália cikkében is találunk adatokat, melyeket az Új Nézőpont közölt. A dolgozat feleleveníti azt is, hogy a bérházat Steinfeld Mihály (1867–1897) özvegye, Holitscher Lujza (1869–1940) építtette. Ebben segítségére volt a testvére, Holitscher Róbert és a cége, a Bloch és Holitscher, amely a terveket készítette. A korai szecessziós stílusú lakóházat helyi kivitelezőként Tóth István debreceni építőmester építette föl 1908-ban, és például az első emeleti ablakdíszeket, a földművelést és állattenyésztést ábrázoló öt domborművet a költő Tóth Árpád apja, Tóth András helyi szobrászművész (1858–1929) mintázta.

Az épület földszintjén bolthelyiség volt, amit előbb Haas Fülöp és Fiai, majd 1928-tól a Julius Meinl üzlethálózat vett bérbe. A tulajdonos család is itt tartotta fent a debreceni lakását, de 1938-ban átköltöztek a Debreceni Első Takarékpénztár épületébe. Az épület sorsa a továbbiakban zűrzavarosan alakult. 1941-ben városi rendeletre, a háborús helyzethez alkalmazkodva szükségóvóhellyel egészítették ki. Az épületet azonban 1945-ben eltulajdonolták a családtól (Lichtsschein Márton rendőr alezredes és gazdálkodó, Lichtsschein Jenő örökösei nevén), majd állami tulajdonba került. Az épületet utoljára 1983-ban tervezték átalakítani és felújítani, üzletében akkor Csillag Csemege-mintabolt működött.

Fotó: Vass Attila

Eredménytelen értékesítések

Nap mint nap szembesülve a ház rossz állapotával, olvasóink érdeklődése nyomán azt is megtudtuk, hogy az épület tulajdonos cége felszámolás alatt áll. Emiatt a Napló azzal a kérdéssel fordult az érintett Duna Libra Zrt.-hez, hogy felújítják-e a palotát, netalán így marad, avagy lebontják. A cég az alábbi tájékoztatást adta.

„A Debrecen, Piac utca 59. sz. alatti ingatlan a felszámolás alatt álló Épszer-Innobau Kft. f.a. adós tulajdonát képezi. A felszámoló az ingatlan értékesítésére több alkalommal nyilvános pályázatot írt ki, amelyek azonban eredménytelenül zárultak. A felszámoló a felszámolási zárómérleget elkészítette, amelyben a sikertelen pályázatokra tekintettel az ingatlannak a zálogjoggal rendelkező hitelező részére történő felosztását javasolja. A felszámolási záródokumentáció jóváhagyása esetén az ingatlannal a zálogjogos hitelező fog rendelkezni, ezért a feltett kérdésekre is ő tud majd megfelelő választ adni.”

Egyelőre tehát patthelyzet van, az épületbe nem költözik vissza az élet…

Vass Attila

Gazdagon, de fiatalon hunyt el

Steinfeld Mihály a bécsi neves Bodenkultur Gazdasági Akadémiát végezte el, majd másfél évet töltött Albrecht főherceg magyaróvári uradalmában. 1889-ben megörökölte a családi birtokot, és a pusztamacsi terület az irányítása alatt hírneves mintagazdasággá vált. Ehhez nagyon erős családi hátteret adott a továbbiakban az, hogy 1890. május 3-án házasságot kötött Holitscher Lujzával. Gazdasága modern gépekkel működött, azok karbantartását, cseréjét gépész felügyelte. A vasúti vágányaihoz előmunkást fogadott, a gazdasági szállítmányozásaihoz keskeny nyomtávú, lóvontatású gazdasági vasutat használt.

A Debreceni Gazdasági Egyesület 25 éves, jubileumi hortobágyi kiállításán különdíjat nyert a csikóival. Fejőstehenei, tarka marhái I. díjasok, fésűs hazai juhai I. helyezést és arany oklevelet nyertek. Az Országos Mezőgazdasági Egylet tenyészállat-vásárain southdown-húsjuhai és poland-china-mangalica keresztezésű sertései arattak sikereket.

Debrecen egyik leggazdagabb vállalkozójának életét és pályáját egy váratlan és igen gyors lefolyású betegség törte ketté: Karlsbadból hazatérőben, útközben egy nem megfelelően elkészített ételtől maláriabetegséget kapott, amely májgyulladássá változott, és a legnevesebb orvosok sem tudtak segíteni rajta. Holttestét a macsi uradalom sírboltjába helyezték. Épp csak 31 éves volt.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában