Food Not Bombs

2020.01.29. 07:00

Temérdek ételt mentenek meg a rászorulóknak Debrecenben

Több mint száz adag ragut főznek a rászorulóknak az el nem adott alapanyagokból.

Fotó: Árendás Róbert

A Food Not Bombs kezdeményezés részeként 2018 novembere óta egy önkéntesekből álló lelkes csapat havonta egyszer egy szombati napon végigjárja a debreceni piacokat, összegyűjti a kidobásra ítélt, ám még fogyasztható zöldségeket és gyümölcsöket, majd ételt készít a rászorulóknak. Andráskó Dániel koordinátor elmondta, ezeknek a termékeknek legtöbbször csak szépséghibái vannak, meg vannak nyomva, esetleg túl aprók, emiatt az árusok nem tudják eladni őket.

- Már az első alkalmat is szombatra hirdettük meg, elvégre a piacok vasárnap zárva vannak, így sokkal több olyan termék lehet, amelyet ki kellene dobni. Jelenleg a józsai, illetve a malomparki és a Nagypiacról gyűjtjük össze az alapanyagokat, amiből a nap folyamán elkészítjük az ételeket. Mivel élelmiszer-biztonsági okokból húst nem vehetünk át, kizárólag vegetáriánus, illetve vegán fogások készülnek – hangsúlyozta. Hozzátette, a kezdeményezés azon túl, hogy a rászorulók érdekét is szolgálja, felhívja a figyelmet arra, hogy mennyi élelmiszert meg lehet menteni, ha az emberek jól gazdálkodnak vele. – Mindemellett a vega és vegán életmódot is meg tudjuk mutatni, bár a félreértések elkerülése érdekében hozzá kell tennem, senkit nem akarunk meggyőzni arról, hogy ezentúl így éljenek, hiszen az önkénteseink nagy része is fogyaszt húst.

Fotó: Árendás Róbert

Egyre több a felajánlás

- A piaci árusok hozzáállása igen változó, az elején adódtak nehézségek is, de ma már sokkal gördülékenyebb, a rendszeresen segítők köre is folyamatosan bővül mindhárom helyszínen. A Nagypiacon eleinte szkeptikusan fogadtak minket, de mára megbarátkoztak velünk. Józsán van egy eladó, akitől már a kezdetektől fogva igen sok alapanyagot tudunk hozni, előfordult olyan is, hogy az összegyűjtött zöldség és gyümölcs több mint a fele tőle érkezett. Továbbá a malomparki piacon is árul egy személy, akitől mindig kapunk segítséget, ő sokszor nem is csak abból a portékából ad, amit már nem tud értékesíteni – fejtette ki. Elmondta, az akciók előtt egy héttel szórólapozni is szoktak a piacon, hogy az eladók időben értesüljenek, és esetleg félre tudják tenni a nekik szánt élelmiszert.

A főzések alkalmával általában 120-140 adag ragu készül el a Baross utcán, a gyümölcsökből pedig rendszerint gyümölcssaláta lesz, míg a szebb portékát frissen adják át. Az év végétől kezdve a Cekker bolt is segíti a munkájukat, az általunk felajánlott összegből januárban tésztát is tudtak tálalni köretként.

Fotó: Árendás Róbert

Pozitív visszajelzések

- A készételt több helyre szállítjuk el, kapnak belőle a Wesselényi utcai éjjeli melegedőben, a Derék utcán, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületében, valamint a Nap utcán, a Családok Átmeneti Otthonában is. A ReFoMix Nonprofit Kft. az önkéntesektől nem vehet át készételt, ezért ők igényfelméréssel segítik a munkánkat, minden alkalommal értesítenek minket arról, hogy hány emberre számíthatunk. A rászorulók érdeklődnek, ez látszik abból is, hogy míg eleinte csak a Wesselényi utcára, ma már több helyre is szállítunk. A kezdetekkor, míg csak 5-6 önkéntes volt, az akciót követően mi is megvacsoráztunk, de ma már nem érezzük úgy, hogy ez beleférne, elvégre alkalmanként 10-20 segítő is jelen van. Szeretnénk azt hinni, hogy az emberek örülnek a munkánknak, szerencsére a visszajelzések igen pozitívak annak ellenére is, hogy nem tradicionális magyar ízekkel készülünk – magyarázta a koordinátor.

A következő akciót február 29-én tartják.

BR

A fiatalok is segítenek

Andráskó Dániel elmondta, az öntevékeny csoportjukhoz bárki csatlakozhat, az eseményeiket folyamatosan hirdetik a Facebook-oldalukon. Megjegyezte, jelenleg 40-50 olyan személy van, aki már több alkalommal is megfordult náluk. A segítők kemény magját leginkább a középkorú, illetve idősebb korosztály adja, ám az utóbbi időben, főleg a tanítási időszakban, egyre több fiatal is bekapcsolódik a munkába, ami nem meglepő, hiszen a fenntarthatóság mint téma, minden korosztályt érint.

- Decemberben egy fenntarthatósági vásáron is részt vettünk, így még többen megismerhettek minket. A helyszínen egy becsületkasszát is felállítottunk, mivel hamburgereket sütöttünk, az ebből befolyt összeget pedig új hámozók és kések vásárlására fordítanánk. Az önkéntesek részéről a segítségnek anyagi vonzata nem igazán van, az induláskor is csak arra kértük őket, hogy ha vannak otthon felesleges eszközeik, azokat hozzák el. Az alapanyagok adottak, azon felül pedig a fűszereket és a gázpalackokat kisebb-nagyobb felajánlásokból finanszírozzuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában