üzemlátogatás

2019.11.25. 14:59

Gyerekeknek adományozott műszereket a National Instruments

Az NI eszközei hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a diákok megszeressék a fizikát.

Fotó: Matey István

Csaknem kétmillió forintot érő, fizikai mérések, kísérletek végzésére alkalmas műszereket adományozott a debreceni NI Hungary Kft. egy az Eötvös Lóránd Fizikai Társulattal közösen kiírt pályázat keretében a budapesti Mozgásjavító Iskolának. Az eszközök segíthetnek abban, hogy a kerekesszékes diákok is megismerjék, megszeressék a fizikát. A fővárosi középiskolás tanulók az ajándékok átvétele előtt megnézték a debreceni üzemet, ahol a korszerű hardverek készültek.

A fizika megismertetése

– Ma az elektronikát mindenki szereti, főleg az okostelefonokat nyomkodni, virtuális térben mászkálni. Egy ilyen eszközzel lehet mérni, azt számítógéppel összekapcsolni, áramkört hozzárakni. Használatuk számítástechnikai ismereteket, kis kitartást igényel – fogalmazott az ezután tartott sajtótájékoztató elején dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

Okosabb, mint az Apollo

Elmondta: az NI által fejlesztett és 2011-ben Innovációs Díjat nyert NI myDAQ eszközök használatára a korábbi pályázatok során számos jó ötlet született. Készítettek ezek segítségével például radioaktív anyag felezésiidő-mérőt, okosház-vezérlőt, sőt még állatbarát légyfogót is. Olyan műszereket is adományoztak, amelyek „okosabbak”, mint egykor a holdra szállásnál, az Apollo 11-ben használt elektronika volt.

– Az a tény, hogy ti mozgásotokban kissé korlátozottak vagytok, ezen a területen semmiféle hátrányt nem jelent. Ugyanolyan kreatívak, okosak vagytok, mint más gyerekek – jelentette ki Ábrahám László.

„Ezek segítségével megmutathatjátok oroszlánkörmeiteket, hogy mire vagytok képesek. Ez hosszú távon olyan pályát adhat a kezetekbe, amelyből tisztességesen meg lehet élni”

- vélte a cégvezető. Hangsúlyozta, hogy az NI debreceni gyára akadálymentesített, és egyenjogúság van náluk, nem tesznek különbséget a munkavállalók között sem mozgásképességük, sem a nemük, bőrszínük, vallásuk, vagy szexuális hovatartozásuk alapján.

A tehetség felderítése

Barsy Anna, az összesen kétszáz (ezen belül csaknem ötven középiskolás) gyermekkel foglalkozó Mozgásjavító Iskola matematika, fizika, számítástechnika szakos mestertanára elmondta: a korábbi években már kaptak NI-tól hasonló eszközöket, melyek jelentős mértékben hozzájárultak diákjaik fejlődéséhez, tehetségük kibontakoztatásához. – A most érkező műszerekkel nagyon jól tudjuk kompenzálni azokat a hiányokat, hátrányokat, amik az ő életüket nehezítik. Legalább annyit tanulok a diákjaimtól, mint amennyit ők tőlem – emelte ki.

 

A tájékoztatón vendégként megjelent kerekesszékes diákok arról számoltak be kérdésünkre, hogy a műszerek segítségével például termodinamikai, gravitációs gyorsulásos és elektromos kísérleteket, méréseket végeztek.

Az integráció eszközei

Szily Krisztina, a Mozgásjavító Iskola fejlesztésére 26 éve létrehozott Zsótér Pál Alapítvány kuratóriumának elnöke hozzátette: az informatikai eszközök használata nagyon fontos az ő iskolai életükben. – Üdvözlendő az az együttműködés, ami az elmúlt években az NI-jal kialakult. Az eszközöknek nagyon fontos szerepük van az integrációban.

„Az a célunk, hogy diákjainkat minél jobban felkészítsük a való világ kihívásaira, hogy miután elhagyják az iskolát, megtalálják a helyüket a munka világában”

- fogalmazott.

A DSZC képzéssel segít

Reményi Gábor, az NI oktatási kapcsolatokért felelős referense kiemelte, hogy azért döntöttek még komolyabb eszközök átadása mellett, mert a korábbiakat tapasztalataik szerint jól használták fel az iskolában.

A tájékoztatón végül kiderült, hogy a Debreceni Szakképzési Centrum is hozzájárul a kezdeményezéshez, az egyik műszer használatát ingyenesen fogják megtanítani a gyerekeknek.

OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában