környezetvédelem

2019.11.19. 13:07

A komposztálással csökkenthetjük a hulladék mennyiségét

A közösségi összefogás jelentősen hozzá tud járulni a fenntartható jövőhöz, ám ahhoz, hogy ez megvalósuljon, sokat kell tenni, a megoldás azonban a szemléletformálás révén a kezünkben van.

Fotó: Matey István

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében mutatta be november 19-én délelőtt a Zöld Kör közhasznú egyesület az Iskola utcai társasház udvarán, azt a két éve – ugyancsak az őszi hulladékcsökkentési hét keretében – összeállított fakeretes edényt, amely 22 háztartást szolgál ki a biológiailag lebomló konyhai hulladékok és a közös kert gondozásával járó zöld hulladék komposztálásával.

Fotó: Matey István

Molnár Antal, a Zöld Kör elnöke ismertette: ma a háztartási hulladékok közel 30 százaléka átlagban olyan szerves hulladék, legyen az konyhai vagy udvari szerves anyag, amely otthoni komposztálással kiválóan kezelhető. Ha a komposztálás egy társasházban vagy intézményben történik nyilván nagyobb térfogatbeli kapacitással kell bírnia, igazából ettől válik „közösségi komposztálóvá”.

Az elnök elmondta azt is, hogy a bemutatót azért tartják fontosnak, hogy minél több hajdúsági társasházi lakóközösségnek irányt mutassanak, segítsék adaptálható példákkal a közösségi komposztálás elterjedését. Ez, szemben a családi házaknál használatos házi hulladékkezeléssel, sajnos nem divat térségünkben. Annak ellenére sem, hogy egy társasházi virágágyásnak vagy taposott gyepnek is szüksége lehet a keletkező humusz talajerő utánpótlására – olvasható a Zöld Kör közleményében.

Fotó: Matey István

Csáki Ferenc, a társasház közös képviselője arról adott számot, hogy közel egy időben került megszervezésre a szelektív hulladékgyűjtés és a komposztálás a társasháznál, amely révén korábban a vegyes háztartási hulladéknak rendszeresített öt köbméter űrtartalmú fémkonténer helyett – amely hétvégére általában púposan megtelt – mára két egy köbméteres edény áll rendelkezésre a vegyes szemét befogadásra. Ezeket ugyanúgy hetente szállítják el, de azok ritkán telnek meg csordultig. Így a közösség mintegy 60 százalékban tudta csökkenteni a hulladéklerakóra kerülő hulladék mennyiségét. Ezáltal lényegesen több pénz marad a társasház kasszájában és kevesebb emisszióval jár a konténerek szállítása, továbbá a lerakóról eltérített hasznosítható hulladékokból újra papír, műanyag vagy éppen – a komposztálás révén – virágföld keletkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában