Remény & Szépség napja

2019.08.16. 10:26

Remény és szépség – a legnehezebb időszakban is

Különleges programra invitálják a daganatos beteg hölgyeket a mai napon.

Fotó: illusztráció, AFP

A rák elleni küzdelem megviseli a betegeket, a kemoterápia okozta hajhullást pedig nőként különösen nehéz feldolgozni. A CsillámVilág Kft. szervezésében, 2008-ban indult Remény & Szépség napja azzal a céllal, hogy a betegek feltöltődjenek, kikapcsolódjanak, miközben gyönyörű henna költeményeket kapnak. A negyedévente megrendezett eseményeken (országosan több nagyvárosban, köztük a mai napon Debrecenben, 16 és 19 óra között a Méliusz Központi Könyvtárának Gyermekrészlegén) családias légkörben, nők egymás között – túlélők és a gyógyulás útján lévők egyaránt – beszélgethetnek önfeledten, hogy néhány órára maguk mögött hagyhassák a betegség okozta terheket.

Nagyon tehetséges, helyi, önkéntes hennafestők különféle motívumokkal ajándékozzák meg a rákbetegségben érintett hölgyeket. Mindenki számára biztonságos, természetes hennával dolgoznak, a mintákat fejre, kézre, lábra, bokára vagy akár nyakékként is kérhetik. A betegek egy része a fejbőrre kéri, így nem kell sálakkal, parókával vagy kendővel elrejteni a fejbőrüket, hanem büszkén, szabadon viselhetik a mintát. A betegek számára a részvétel teljesen ingyenes. Azonban előzetes regisztráció szükséges, azért, hogy a szervezők egyeztessék a hennafestők és érintettek optimális találkozását.

Nőiesség, szépség

Bánfi Ildikó | Fotó: Molnár Péter

A debreceni esemény társszervezője a Holnapom Egyesület, hosszú évek óta támogatja ezt a programot. – Nagyon nagyszerű dolog, hogy a debreceni hennafestők nagy örömmel és önkéntesen vesznek részt ezen a programon, hogy segítsenek visszaadni a rákbetegek nőiségükbe vetett hitét. Ezért pedig a résztvevők rendkívül hálásak, hiszen pár órára megfeledkezhetnek a mindennapi gondokról, stresszről. Cseveghetnek, teázhatnak, beszélgethetnek egymás között kötetlenül. Ezen kívül a most gyógyuló betegtársak beszélgethetnek több éve tünetmentes társaikkal, akiktől megerősítést kaphatnak,hogy túl lehet jutni a kezelések okozta megpróbáltatásokon, s újra egészségesek lehetnek. Emellett nagyon fontos, hogy újra legyen önbizalmuk, szépnek lássák magukat, ami például egy mellrákkal küzdő nő számára különösen nehéz. Mi, a Holnapom Egyesület szakemberei (onko-pszichológus, pszichiáter, mentálhigiénés szakember, gyógytornász,dietetikus,stb.) azért dolgozunk nap, mint nap, hogy segítsük lelkileg, fizikailag betegtársainkat a gyógyulás útján, az orvosi kezelések mellett. Csökkenjen szorongásuk, ill. stressz szintjük, csökkenjenek a kezelések okozta mellékhatások, visszanyerhessék önbizalmukat, jó lelki és fizikális állapotban tudják végigvinni az összes kezelést, orvosi beavatkozást.

„Habár a szépség és remény belülről fakad, jó érzés, ha tükörbe nézve is szépnek láthatja magát minden betegtársunk, s önmagára és a világra tud nevetni újra”

– mondta el a Naplónak Bánfi Ildikó, hozzátéve, a Holnapom Egyesület nagyon szerteágazó tevékenységgel és sokszínű, szakemberek által vezetett programokkal támogatja a rákbetegeket és hozzátartozóikat.

Ezen túlmenően daganat-prevenciós tevékenységükkel több tízezer egészséges lakoshoz jutnak el egészségnapokon, fesztiválokon, sportrendezvényeken, munkahelyeken, családi napokon, középiskolai és egyetemi intézményekben, stb. A rendszeres, életkorunknak megfelelő szűréseken való megjelenéssel, önvizsgálattal,a betegség ideje korán felismerhetővé válik, így nagyobb esélyekkel indulhatunk a gyógyulás felé.

VK

Borítókép: Az eseményen a résztvevők hennafestést is kérhetnek

(A cikk fizetett linket tartalmaz!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában