találkoztak a fiatalok

2019.07.27. 13:04

Véget ért a Csillagpont Fesztivál

Több mint 3 ezren vettek részt a debreceni református ifjúsági találkozón.

Fotó: Matey István

Fotó: Matey István

Istentisztelettel zárult a 9. Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó a Debreceni Egyetem agrár campusán, szombat délelőtt. Bedekovics Péter, református lelkész, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője a helyszínen elmondta: a kedden kezdődött rendezvényhez több mint 3 ezren csatlakoztak. A legtöbben a Kápát-Medence magyar lakta vidékeiről jöttek, de Európa más részeiről, Ázsiából, Amerikából, valamint a Közel-Keletről is érkeztek néhányan, testvéregyházaktól. A találkozót ugyan a Református Egyház szervezte, de mivel a Csillagpont ökumenikusan nyitott, így más felekezetek hívei is megjelentek.

Sikeres közösségépítés

Bedekovics Péter arról is beszámolt, hogy az események zöme a 3 színpadon zajlott, de sátrakban, épületekben is voltak programok, a 20, 30 fős műhelyektől kezdve a több ezer főt megmozgató rendezvényekig. A legtöbben a délelőtti fő előadásokon, illetve az esti áhítatokon voltak. Szintén nagy tömegeket vonzottak az Istent dicsőítő zenés összejövetelek, valamint például a Lóci Játszik és a The Biebers fellépése. Pál Feri atya előadására sokan nem fértek be.

– Az idei fesztivál abszolút sikeres volt, nemcsak a résztvevők száma miatt, hanem annak a lelkiségnek, közösségnek köszönhetően is ami itt meg tudott valósulni – összegzett Bedekovics Péter.

A következő Csillagpont Fesztivált 2021-ben tartják, de annak még nincs meg a helyszíne.

 

Munka és szórakozás

A 14 éves Divai Kata Kézdivásárhelyről érkezett a fesztiválra és önkéntesként dolgozott a Láthatatlan Színház nevű program munkatársaként. (Ennek keretében a résztvevőknek bekötött szemmel, a látásuk helyett egyéb érzékszerveiket használva kellett „végigmenni” egy történeten.) A munka mellett szerencsére másra is maradt ideje. – A Csillagpont feltöltő élmény volt. Nagyon érdekesek voltak a programok, érdemes volt eljönni idáig, jól éreztem magam – fogalmazott.

A koncertek közül a Lóci Játszik tetszett neki a legjobban, azt már régóta várta, sokat szokta őket hallgatni. Az előadások közül a Lócival folytatott beszélgetés fogta meg leginkább, sok érdekes dolgot tudott meg az énekesről.

– Ez a keresztény fesztivál azért jó, mert rengeteg érdekes embert ismerhetünk meg és közelebb kerülhetünk Istenhez is és észrevehetjük, hogy ő az országa körbevesz – vélekedett.

A tékozló fiú, másképp

A szintén kézdivásárhelyi Kuti Botond szerint a legjobbak az áhítatok utáni előadások és azok a kiscsoportos foglalkozások voltak ahol megbeszélték az elhangzottakat. Leginkább a tékozló fiú története fogta meg, amelyet ugyan már sokszor hallott, de most olyan szavakkal mondta el a lelkész, amelyet a mai fiatalok is könnyen megértenek. – A történet örök, csak másképpen volt feldolgozva – magyarázta.

A koncertek közül a The Biebers és Deniz produkciói maradtak számára emlékezetesek.

– Sok ismerősre, barátra is szert tettem, jópár nevet, számot mentettem el a telefonba – mondta.

Arról is beszámolt, hogy két éve amikor szintén Debrecenben tartották a Csillagpontot már itt volt és még akkor eldöntötte, hogy visszajön a következőre. Most úgy gondolja, hogy a 2021-eset sem hagyja ki.

Lelki muníció

Gálfi Tihamér Levente egy padon üldögélve várta a záró Istentiszteletet amikor megszólítottuk. Elmondta, hogy egy barátjával jöttek Marosvásárhely mellől, Csíkszentivánról és végig sátorozták az elmúlt napokat. A fesztivál végére egész sok barátja lett.

Falujuk lelkészétől szereztek tudomást a Csillagpont létezéséről. – Az egész jó volt és izgalmas. Leginkább a The Biebers és a társasjáték estek, meg Pál Feri atya beszéde tetszett – emelte ki. Végül azt mondta, hogy ugyan hosszú és fárasztó lesz út hazafelé (350 kilométer), de az a muníció amit az elmúlt napokban kapott a lelke, az minden bizonnyal sokáig ki fog tartani.

OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában