csobbanjunk egyet, ha tehetjük

2019.06.15. 20:00

Ugorjunk fejest együtt a nyárba!

A nyári hónapok az üdülésről, feltöltődésről szólnak és persze a felhőtlen jókedvről!

Fotó: Kiss Annamarie

Ha nyár, akkor irány a strand! Legalábbis a legtöbben így gondolkodunk, amit a pünkösdi hétvége csak igazolni tudott. A strandfürdők éppenhogy kinyitották kapuikat, a nagy hőség miatt majdcsak telt házzal indult az idei szezon. A Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdőben sem volt panasz a látogatók száma miatt, a kánikula miatt ellepték a fürdőzők a strandot. A hosszú hétvége után a helyszínen érdeklődtünk Bagi Zsolt fürdővezetőtől, hogy mi a véleménye az idei év szezonkezdetéről, valamint a strandozók meglátásaira voltunk kíváncsiak, vajon miért is a legkedveltebb időtöltés a hőségben a part melletti pihenés.

A forró napok miatt már nemcsak hétvégén, hanem a hétköznapokon is sok látogatót várnak a strandokon. Képünkön Budai Jázmin és Csatári Ferencné.

Idilli környezet

Tűzött a nap, szinte a szél sem járt, lángos- és sülthal-illat lebegett a levegőben, miközben Bagi Zsolt a strandot mutatta be nekünk. Fiatalok versenyeztek körülöttünk, ki tud nagyobbat ugrani, majd csattani a vízben, miközben a nagymamák labdáztak vagy fújták fel a matracot, strandjátékszert az unokáiknak. Az idilli környezetben, no meg a tikkasztó melegben legszívesebben mi is fejest ugrottunk volna a hideg vízbe, persze a híres helyi lángost sem hagytuk volna ki, ha vendégként vagyunk jelen a többmedencés, wellnessrészlegekkel ellátott komplexumban. A fürdővezető úgy véli, a strandolás soha nem megy ki a divatból, éppen ezért ők is arra törekednek, hogy a látogatók minden igényét kielégítsék. A hangulat ugyanolyan, mint évtizedekkel ezelőtt, az igazi strandélményt pedig csak fokozni tudja az, ha háromgenerációs fürdőről beszélhetünk. Csatári Ferencné és unokája, Budai Jázmin egy padon ültek a hűvösben, amikor érdeklődtünk nyári szokásaikról, szabadidős tevékenységük felől. A kislány nagymamája ölében ült, miközben taglalta, mennyire imád pancsolni, amit Csatáriné csak megerősíteni tudott. – Igaz, még nincs vége az iskolának, de mi már a szünetet sem bírtuk kivárni, az ilyen hőséget csak víz mellett lehet kibírni. Nagyon szeretjük a balmazújvárosi strandot, nyugodt, csendes és családias, Jázmin pedig mindig feltalálja magát. Nem messziről, Debrecenből érkeztünk, de inkább utazom, hiszen jobb itt hűsölni, mint a bérházban ücsörögni – mondta.

Lili és Ádám már nagyon várták a jó időt, ezért megragadták az alkalmat, és szerdán kilátogattak a strandra. Fotó: Kiss Annamarie

Árnyékos, hűvös helyek

A nyári hónapok az üdülésről, feltöltődésről szólnak és természetesen a falatozásról, szürcsölésről, azonban nem mindegy, hogy azt miképpen is tesszük, amikor hőségriadót rendelnek el. A tinédzserek napoztak mellettünk; amikor felforrósodott a testük, megmártóztak a hűsítő vízben, miközben az idősebbek árnyékban, kalappal a fejükön próbálták elviselni a szárazságot. Ecsedi József úszómester úgy véli, a legmelegebb napokon az elővigyázatosság a legfontosabb. Azt tanácsolja, strandra érkezés után azonnal keressünk árnyékos, hűvösebb helyet, ahol letelepedhetünk. Délelőtt 10 óra és délután 16 óra között csak nagyon keveset tartózkodjunk a napon, valamint mindig használjunk magasabb faktorú napolajat. – Mindegy, hány évesek vagyunk, naponta többször vegyünk hideg zu­hanyt, felforrósodott testtel pedig semmiképpen ne ugorjunk a vízbe, mindemellett pedig a gyermeket soha ne tévesszük szem elől. Folyadékot folyamatosan fogyasszunk, legalább 3 litert, viszont a szeszes italokat mellőzzük, hiszen nagyon megterhelő lehet a szervezet számára. A krónikus betegeknek egyáltalán nem ajánlott ilyenkor a gyógyfürdő használata, mivel a meleg megterheli a szív- és érrendszert, az idősebbeknek inkább a többszöri zuhany és az árnyákban hűsölés az ajánlatos – hívta fel figyelmünket az úszómester.

Manapság a strandok egyre modernebbek, és olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek lehetővé teszik a testi, valamint a lelki pihenést egyaránt. A látogatók igénylik az extra juttatást, a strandfürdő belső részéhez közeledve tapasztaltuk, hogy többen igénybe veszik a szaunákat, illetve a különféle masszázsokat. A vendégek közül többen a frissítő masszázsokat keresik, de nyilván akadnak olyanok is, akik a pocakjukat jobban szeretik kényeztetni, velük a strand túloldalán találkozhatunk, ahova minket is csak az orrunk és korgó hasunk vezetett. A majszolók között sétálgatva csak kapkodtuk a fejünket, mindenfelől lángosok, hamburgerek, francia pirítósok szemeztek velük, mi pedig csak arra tudtunk gondolni, hogy hamarosan eljön a mi időnk is, és végre csobbanhatunk a nyárba.

Nagy Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában