Helyi közélet

2019.03.10. 18:03

Rossz szokás vagy függőség?

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nikotin a cigarettafüst beszívása után akár 8-10 másodperc alatt eléri az agyat.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A nikotin a cigarettafüst beszívása után akár 8-10 másodperc alatt eléri az agyat.

Sokan mondják, hogy a dohányzás csak egy rossz szokás, és akaraterővel könnyű leküzdeni. A leszokással kísérletezők viszont már tudják, hogy nehéz letenni a cigarettát. Már régóta ismeretes, hogy a dohányzáskor a függőséget elsősorban a nikotin alakítja ki. Ugyanakkor azt is megfigyelhetjük a dohányosokon, hogy jellemző szokásokat tesznek magukévá. Ilyen értelemben a rossz szokás és a függőség szembeállítása mesterséges, mert mind a kettő igaz.

Igazából nem nyugtat

Három folyamat játszik szerepet a függőség kialakulásában. A nikotin az agy jutalmazó központjára meglehetősen gyorsan fejti ki a hatását, mivel a cigarettafüst beszívása után akár 8-10 másodperc alatt eléri az agyat. Ez közvetlenül jutalmazza az idegrendszert, megerősítve ezzel a dohányzást.

Egy idő után azonban már azért van szükség a cigarettára, hogy a személy fenntartsa a szervezetében a nikotin megszokott szintjét. A csökkenő nikotin mennyisége mellett azt tapasztalja, hogy ideges, nyugtalan, ingerült. Ha rágyújt a cigarettára, akkor az ingerültsége, idegessége nagyon gyorsan megszűnik. A dohányosok ezt gyakran a cigaretta és a nikotin nyugtató hatása példájaként hozzák fel. Ez azonban tévedés. A nikotin stimuláns hatást fejt ki. Például növeli a vérnyomást, emeli a pulzust, szűkíti az ereket, növeli az éberséget. A nyugtató hatás csak abból az illúzióból adódik, hogy a dohányos a csökkenő nikotinszinttel együtt járó kellemetlen tüneteket szüntetheti meg a rágyújtással. Ráadásul a problémák nem oldódnak meg attól, hogy rágyújtott a cigarettára. A dohányzás azt ígéri, hogy megoldja a problémát, de az esetek túlnyomó többségében a problémák maradnak, sőt szaporodnak – olvasható a leteszemacigit.hu oldalon.

Nagy a kísértés

Az idegrendszer mindezeken túl összekapcsolja a nikotin hatását és azokat az ingereket, amelyek körül veszik a dohányzó személyt, így például a cigaretta ízét, látványát, a füstöt, a dohányzó helyiséget, a reggeli kávét, és a sor még hosszan folytatható. Ennek következtében a környezeti ingerek is felébreszthetik a dohányzás utáni vágyat az idegrendszerben, és a dohányost rágyújtásra késztetik.

Az idegrendszer alkalmazkodik a nikotinhoz, így idővel kialakul az egyik legmakacsabb függőség, melyet a kokaintól és herointól való függésnél is erősebbnek tartanak. Sokan mondják, ha ilyen veszélyes, akkor miért lehet legálisan fogyasztani? Az igazság az, hogy a dohányzás elterjedésekor még nem lehetett tudni a cigaretta számos negatív hatásáról. A legtöbb leszokni vágyó dohányos többször vág neki, és csak 4-5 kísérlet után tudja végleg letenni.

HBN


Felkészülés a letételre

  • Vizsgáljuk meg a leszokás mellett és ellen szóló érveket!
  • Erősítsük meg a leszokásra való motivációnkat!
  • Számítsuk ki, mennyibe kerül a dohányzás!
  • Ismerjük meg a dohányzás kiváltó körülményeit!
  • Keressünk támogatókat a környezetünkben!
  • Mozogjunk többet!
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában