Helyi közélet

2017.12.05. 08:28

Tárlat egy régi barátságról Debrecenben

Debrecen - Derencsényi: Az emberlét mértékét nem a társadalmi helyzet határozza meg, hanem a küldetésvállalás.

Debrecen - Derencsényi: Az emberlét mértékét nem a társadalmi helyzet határozza meg, hanem a küldetésvállalás.

– Büszke vagyok Debrecenre, a kálvinista Rómára, amely tradícióihoz hűen állt a reformáció emlékévéhez, és maradandót alkotott. Az eseménysor kiemelkedő fénypontja volt a II. helvét hitvallást megeresítő zsinat és a széleskörű összefogás eredményeként megvalósult emlékmű avatása – mondta Papp László polgármester hétfőn a Déri Múzeumban,A hit megtartó ereje – Az Erdélyi Fejedelemség és Debrecen című kiállítás megnyitója alkalmán.

Kísérőtárlatként az érdeklődők megnézhetik A reformáció Kelet-Európában: Erdély című, a Kelet-európai Német Kulturális Fórum által rendezett vándorkiállítást, valamint Égerházi László fafaragó művész alkotásait is. Hangsúlyozta: idén már volt itt Bocskai István erdélyi fejedelmi jogara Bukarestből, most újra látható.

A kiállítás hangsúlyt fektet a szellemi erőtér összefüggéseinek bemutatására." Dr. Barta János

Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter arra irányította a figyelmet, hogy a tárlatnak, – ahogyan az összes emlékévi programnak – a hitben való közösségünkre kell emlékeztetnie. – Minket, magyarokat összeköt a nyelvünk, az államunk, a keresztényi hitünk – melynek számtalan felfogása van, de Jézus Krisztus tanítása egyezik –, valamint az, hogy a honfoglalás óta a társadalmunk a családra, mint hagyományos szervezeti egységre épül. – Derencsényi István, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője dr. Fekete Károly püspök távolléte okán köszöntötte a jelenlévőket, beszélt arról, hogyan állt helyt a többfelől sarcolt Debrecen a nehéz történelmi időszakban Isten kegyelméből.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában