Helyi közélet

2017.10.10. 07:55

A kegyelet határtalan koszorúi Létavértesen

Létavértes - Az Irinyi család itteni és határon túli tagjaira emlékeztek ismét.

Létavértes - Az Irinyi család itteni és határon túli tagjaira emlékeztek ismét.

A helyi román kisebbségi önkormányzat és a román kulturális egyesület idei rendezvénye már a 23. volt a sorban, amikor az Irinyi család tagjaira emlékezve koszorút helyeztek el a település több pontján. Menyhárt Károly polgármester lapunknak elmondta, előbb a nagylétai görögkatolikus templom kertjében koszorúzták meg Iustin Popfiu lelkész-teológus, költő, a román irodalom jeles alakjának a sírját.

Ezt követően a román tudományos akadémia, illetve a Kisfaludy Társaság tagjának, Ady barátjának, Iosif Vulcan író, műfordító és lapalapítónak a művelődési ház falán elhelyezett emléktáblájánál rótták le kegyeletüket.

Az Irinyi általános iskola udvarán a család síremlékeinél, az egykori lakóházuk szomszédságában is elhelyezte koszorúit többek között a román nagykövet, Marius Gabriel Lazurca, Florin Vasiloni gyulai konzul, Szabó Ödön az RMDSZ képviselője, és Pásztor Sándor, Bihor megye tanács­elnöke is.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában