Helyi közélet

2017.06.10. 15:21

A szépítéssel itt nem állnak meg

Biharnagybajom - A lakosok is kiveszik a részüket a település arculatának szebbé tételéből.

Biharnagybajom - A lakosok is kiveszik a részüket a település arculatának szebbé tételéből.

Olyan látványosan szépül Biharnagybajom, hogy az már a helybelieknek is feltűnik. Tavaly Szigetvár ostromának a 450. évfordulójára emlékező szobrot avattak (képünkön az alkotás), nemrégiben egy 1956-os emlékművet lepleztek le. Szító Sándor polgármester elmondta, pontos elképzelésük volt arról, hogy milyen faluarculatot szeretnének kialakítani. Az utcák rendezettek, a közterületek tiszták és virágosak.

Minden lehetőséget megragad arra az önkormányzat, hogy a nagyközség minél szebb arcát mutassa, és nem csak a lakosoknak, hanem az átutazóknak is. Szító Sándor polgármester elmondta, pontos elképzelésük volt arról, hogy milyen arculatot szeretnének kialakítani.

Szerettem volna, ha az átutazók felfigyelnek ránk." Szító Sándor

– Tizenegy éve vagyok polgármester, és mindig arra törekedtem, hogy Biharnagybajom kitűnjön a szomszédos települések közül. Szerettem volna, hogy az átutazók felfigyeljenek ránk, kíváncsiak legyenek arra, hogy mégis milyen településen járnak. Az utóbbi időben szerencsére sok tervünket véghez tudtuk vinni. Több pályázatot is elnyertünk, amiből épületeket újítottunk fel, illetve parkosítunk is – részletezte a polgármester.

A nagyközséget azonban nem csak az önkormányzati fejlesztések teszik szebbé, hanem ahhoz a lakosok is hozzájárulnak. A polgármester hangsúlyozta, egyre többen újítják fel házukat, teszik rendbe az ingatlan előtti részeket, hogy „ne lógjanak ki a sorból”. – A lakosok érdeke is, hogy egy szép településen lakjanak, és jó látni, hogy ennek érdekében tesznek is. Ugyanakkor ki kell emelnem a közfoglalkoztatottjaink munkáját is, mivel sokat segítettek a parkosításban, most ők tartják rendben a parkosított területeket. Legutóbb például térköveket raktak le, amelyeket ugyancsak ők készítettek. Tehát igazi értékteremtő munkát végeznek a közmunkásaink.

Szobrokat is avattak

Ezek mellett két új szobor is díszíti a települést, amelyeket nemrégiben avattak fel. A templom előtti szobrot egy elszármazott fafaragó készítette a szigetvári hősök tiszteletére.

– Szigetvár ostromának a 450. évfordulójára emlékeztünk tavaly. A vár megvédésében 100 biharnagybajomi harcos is részt vett, ezzel előttük tisztelgünk. Az alkotás felajánlás volt a fafaragó részéről, az önkormányzatnak csak a szállítási költséget kellett kifizetnie – mondta a polgármester.

Hozzátette, a másik szobor, egy 1956-os emlékmű, amit Győrfi Ádám Püspökladányban élő fiatal szobrászművész készített.

– Egy országos pályázaton vettünk részt, ahol 5 millió forintot nyertünk. Ebből fedeztük a költségeket. Eddig csak egy kis táblácska emlékeztetett az ’56-os forradalomra, és szerettünk volna egy önálló emlékhelyet létrehozni, ami most sikerült is. Azonban itt nem állunk meg, további terveink vannak, szeretnénk minden évben valamivel még tovább szépíteni a települést, ezért folyamatosan figyeljük a pályázatokat – tájékoztatott Szító Sándor, Biharnagybajom polgármestere.

HBN–BR

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában