Helyi közélet

2017.05.31. 19:40

Még nem térdepel a leányka Debrecenben

Debrecen - A polgármesteri hivatal azt ígéri, hamarosan értelmet kap az Erzsébet utcai betonkerengő.

Debrecen - A polgármesteri hivatal azt ígéri, hamarosan értelmet kap az Erzsébet utcai betonkerengő.

Nagyjából egy év telt el azóta, hogy bemutattuk a debreceni Erzsébet utcai MÁV-rendelő és a Nyugati kiskörút sarkán jelen formájában teljesen értelmetlen vasbeton kerengőt. Most visszamentünk, és megnéztük, mi történt ott azóta.

Fotó: Orosz Csaba

Kiderült: gyakorlatilag semmi. Aki felmegy a zebrával szemben található új lépcsőn, két irányba fordulhat. (Már, ha nem esik át a lépcső tetején lévő túl magas betonszegélyen.) Balra egy betonlapokból álló, használaton kívüli, részben megsüllyedt járdára lehet eljutni. Jobbra elhanyagolt, funkció nélküli törmelékes terület tárul a nézelődő elé. A lépcsőtől néhány méterre díszkövekkel burkolt rámpát is létrehoztak az építők, de fura módon az nem az egészségügyi intézménybe érkező mozgáskorlátozottak közlekedését segíti, ugyanis nem az ajtóhoz vezet. A rámpa vonalát követve egy tűzfalnak lehet ütközni.

Útban volt a szobor

A terület tulajdonosa, a polgármesteri hivatal tavaly májusban azt közölte lapunkkal, hogy a nyugati kiskörút kialakításának második üteme előtt a Térdeplő leányka című szobor állt ott. Mivel a műalkotás akadályozta a projekt megvalósítását, elvitték onnan, de egy kicsit arrébb vissza akarják állítani. Az új lépcső és a rámpa annak a megközelítését szolgálná. A szobor visszahelyezése előtt a területet rendezni akarják.

Nyár közepéig rendezik

Most ismét felvettük a kapcsolatot a polgármesteri hivatallal, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a szobrot időközben felújították. Azt írták, az önkormányzat célja, hogy a műalkotás hozzá méltó környezetbe kerüljön vissza, eredeti helyéhez a lehető legközelebb. A terület helyreállítása várhatóan ez év közepéig megtörténik. Átépítik, átrakják a burkolatokat, rendezik a szegélyeket, növényeket ültetnek, valamint elkészíttetik az új szoboralapzatot.

HBN–OCs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában