Helyi közélet

2017.02.07. 11:04

"Bekötött" szabadság

<em>A leggyakoribb az, ha előre megfontolt szándékkal sétálunk be a hangulatos üzletbe, ahol az eladók szinte mindig kedvesek. (Legalábbis én még sosem találkoztam megkeseredett, stressz tépázta ábrázatú könyvárussal.) A könyv nem hűl ki, senki sem csapja a bolt pultjára felháborodottan a lapra tálalt elmeétket, ha nem ízlett, s abba is könnyen belenyugszunk, ha épp nincs az üzletben a kért menü.</em> Horváth Borbála írása.

A leggyakoribb az, ha előre megfontolt szándékkal sétálunk be a hangulatos üzletbe, ahol az eladók szinte mindig kedvesek. (Legalábbis én még sosem találkoztam megkeseredett, stressz tépázta ábrázatú könyvárussal.) A könyv nem hűl ki, senki sem csapja a bolt pultjára felháborodottan a lapra tálalt elmeétket, ha nem ízlett, s abba is könnyen belenyugszunk, ha épp nincs az üzletben a kért menü. Horváth Borbála írása.

Betérünk később újra ide vagy máshová. Öröm a „csakúgy benéztem” esete is. Ilyen rendszerint akkor történik, amikor megfogadjuk, hogy ebben a hónapban aztán már tényleg nem költünk többet könyvre, vagy mondjuk addig, amíg az előzőt (hasonló úton szerzett) el nem olvassuk. Sétálgatunk intelligensnek érezve magunk, vagy teljesen beleveszve a kötetkincsekbe, a fénylő borítókba: a kreativitásba (vagy annak hiányába), ahogyan valaki igyekezett egy megkapó látvánnyal kiütni az összes oldal elolvasására való vágyunk biztosítószegét. Ha a hátlap elolvasása után még lapozgatjuk, s az illat is megcsapott, már tudható, újabb könyvvel vagyunk gazdagabbak. Nehéz kifejteni, miért jó érzés ez a birtoklás – ami még nem a tudásé, csak annak ígéretéé –, különösen ennyi lehetőség (internet, könyvtár, csere) mellett. Közel 600 éve mégis vágyjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában