Helyi közélet

2016.12.30. 17:25

Jobb, ha szombaton zárt helyen alszanak

Debrecen - E napokban sokkal több kutya kerül az állatorvosok elé, de nem csak a tűzijáték miatt.

Debrecen - E napokban sokkal több kutya kerül az állatorvosok elé, de nem csak a tűzijáték miatt.

– A tűzijátékok zaja olyan sokkhatást válthat ki a kutyákból, hogy még a legjobban nevelt ebek is az utcára szökhetnek – figyelmeztetett Törő Vanda, a Debreceni Kutyaház Állatotthon munkatársa, hangsúlyozva: szilveszter napján kizárólag pórázon sétáltassunk, mert még a gazda jelenlétében is megtörténhet a baj, kedvencünk kiugorhat az útra. Sok ilyenkor elcsatangolt négylábú csak sérülten kerül elő vagy elpusztulva találnak rájuk.

- Szilveszter estéjén érdemes beengedni az állatot az otthonunkba, napközben pedig játékokkal, futással lefárasztani, hogy este kevésbé legyenek felspannolva. Ha mégis az udvaron töltik az éjszakát, legyen rajtuk nyakörv, biléta a nevükkel és a gazdájuk telefonszámával, lakóhelyével. Ajánlatos a beregisztrált chipet is ellenőriztetni, frissek-e az adatok. A menhelyen van leolvasó, amivel könnyedén azonosítani tudjuk a gazdát, hogy visszajuttathassuk hozzá az állatot. A Debreceni Kutyaház Állatotthon egész szilveszterkor ügyeletet tart, szerte a városban lesznek mozgósítható alkalmazottaik, a 06 20 402 4303-as számon pedig még a hajnali órákban is elérhetőek lesznek – folytatta.

Sérülések, túletetés

A debreceni Vezér Állategészségügyi Centrumnál elmondták: a legtöbb sérült kutya ezekben a napokban kerül hozzájuk, általában a tűzijátékok durrogása miatt szaladnak gépjármű elé, illetve a kerítések felsértik a bőrüket. A macskákkal nincs ilyen gond az ünnepek alatt. - Sokszor jönnek viszont azzal a panasszal, hogy a karácsonyi asztalról származó finom falatok már megártottak, a túletetés gyomorgörcsöt okozott – tudtuk meg.

Kis kutya, nagy felelősség

Karácsonykor egyébként erősebb az örökbefogadási szándék. Az ünnep megérinti az embereket és menedéket akarnak biztosítani a hányatott sorsú kutyáknak. Ám azt már nem mindenki gondolja végig, mekkora felelősséggel jár a gondozás. - Sok karácsonyi filmben, tévéreklámban láthatjuk, hogy a gyermek kiskutyát kap ajándékba. Ám az már nincs meg, hogy az állat fel fog nőni és egyre több törődést igényel. A menhelyünknek szigorú örökbefogadási szabályzata van, az igénylőnek előkontrollon és tesztek kitöltésén kell végigmennie ahhoz, hogy rábízzuk a kutyát – fűzte hozzá Törő Vanda, jelezve, ezzel szeretnénk elkerülni az állatok további lelki sérüléseit, vagyis, hogy az örökbefogadóról ne vigyék vissza őket az ünnepek után…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában