Helyi közélet

2016.09.13. 10:05

Közjáték a hajdúszoboszlói testületi ülésen: nem kellett a játék Sóvágónak

Hajdúszoboszló - Közjáték zavarta meg a csütörtöki képviselő-testületi ülést Hajdúszoboszlón. Az ülés elején Bacskai Gergő, a helyi Fidesz-csoport elnöke és Tóth Attila (Jobbik) volt képviselő egy játék tűzoltóautót kívánt átadni dr. Sóvágó László (Összefogás) polgármesternek. Ezzel a városvezető tűzoltóságot érintő megnyilatkozásaira akartak reagálni. A polgármester udvariatlanságnak tartja a két ellenzéki, nem testületi tag politikus lépését.

Hajdúszoboszló - Közjáték zavarta meg a csütörtöki képviselő-testületi ülést Hajdúszoboszlón. Az ülés elején Bacskai Gergő, a helyi Fidesz-csoport elnöke és Tóth Attila (Jobbik) volt képviselő egy játék tűzoltóautót kívánt átadni dr. Sóvágó László (Összefogás) polgármesternek. Ezzel a városvezető tűzoltóságot érintő megnyilatkozásaira akartak reagálni. A polgármester udvariatlanságnak tartja a két ellenzéki, nem testületi tag politikus lépését.

Nem fogadta el azt a játék tűzoltóautót dr. Sóvágó László polgármester, amelyet Bacskai Gergő, a helyi Fidesz-csoport elnöke Tóth Attila (Jobbik) volt önkormányzati képviselővel együtt akart átadni a csütörtöki képviselő-testületi ülésen a városvezetőnek. A helyi televízió felvétele szerint a szirénázó játékkal az ülés megnyitása után mentek oda a település első emberéhez. Látva elutasítását azonban mintegy bő perc múltán távoztak a teremből, így elkezdődött az érdemi testületi munka.


Az ominózus jelenet 1 perctől látható:


Bacskai Gergő, a helyi Fidesz tavaly ősszel megválasztott elnöke érdeklődésünkre azt mondta, az akció célja nem a megbotránkoztatás volt. – A polgármesternek a tűzoltóságot érintő kifogásaira akartunk csattanós választ adni. A katasztrófavédelem 2012-ben történt átszervezése óta ugyanis rendszeresen beszél arról, hogy nem megfelelő a város tűzbiztonsága, miután Szoboszlóról egy szerkocsit a megyei központba vittek. Az átszervezés azonban a tűzbiztonságot nem befolyásolta – magyarázta érdeklődésünkre az elnök, aki egyébként maga nem önkormányzati képviselő.

Inkább ősszel

Érdemes megjegyezni, hogy a helyi városatyák júniusban tárgyalták a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2015-ös beszámolóját. A játékautós „performansszal” viszont mégis szeptemberben állt elő (júliusban is volt testületi ülés) a két ellenzéki. Erre vonatkozó kérdésünkre Bacskai Gergő azt felelte, a nyarat nem akarták politikai kérdésekkel terhelni. A jobbikos Tóth Attila kapcsán pedig azt közölte, hogy régóta ismerik egymást, álláspontja szerint városi ügyekben a nagypolitikának nincs szerepe, attól függetlenül lehet egyetérteni.

Sóvágó László polgármester a közjáték után az ülésen a helyi televízió felvétele szerint azt mondta, az ő nyugalmát hasonló lépéssel nem tudják megzavarni. Hétfőn telefonon arról beszélt munkatársunknak, hogy udvariatlan gesztusnak tartja az ellenzéki fiatalok akcióját. – Nem ismerik a politikai kultúra szabályait. A szellemes, érthető és nem bántó politikai akció ellen nincs kifogásom. Láttunk már ilyet a Parlamentben is, nem is értek egyet Kövér László (Fidesz-KDNP) házelnökkel, amikor azt mondja, hogy ezt be kell tiltani. A csütörtöki cselekmény viszont nem ilyen volt – fejtette ki, hozzátéve, hogy bár a hetedik ciklusát tölti a város élén, hasonlóra nem akadt még példa. Úgy értesültünk, az esetről nem minden fideszes önkormányzati képviselő tudott. Kocsis Róbert érdeklődésünkre azt mondta, ő ugyan hallott róla, de „nem kérdezték meg”.

Gyermek kapta meg

Mielőtt a két helyi ellenzéki politikus távozott, Bacskai Gergő a felvételen szemmel láthatóan egy gúnyos „Szabadság, elvtársak!” elköszönéssel hagyta el a termet. Az okot firtató kérdésünkre azt felelte, ezzel arra kívánt célozni, hogy „az utóbbi időben a megyében és országosan is ismert szocialista politikusok látogatják a polgármestert és köreit”, mint történt az – fogalmazott – a szeptember 2-án tartott városnapi ünnepségen. Akkor Újhelyi István szocialista Európa parlamenti képviselőt hívták meg, aki a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság alelnöke. A játékot egyébként egy az utcán találomra megszólított gyermeknek ajándékozták.

HBN–SZZSL


Állítják, hogy nem kritikus

A 140 éve alapított helyi tűzoltóság évfordulós ünnepségén – a testületi ülésről készült jegyzőkönyv szerint – elhangzott, hogy az őrs felszereltsége kritikus, 1983-as szinten áll. Ezt Máté Lajos (Összefogás) idézte fel a júniusi testületi ülésen, amikor a Debreceni Katasztrófavédelmi Kirendeltség (DKVK) 2015-ös beszámolóját tárgyalták. Dr. Nagy Imre ezredes, a DKVK vezetője az állítást vitatta, kiemelve, hogy korszerű fecskendője van a városnak, hozzátéve, hogy az átszervezéssel nem a tűzoltóság, hanem a hatósági munkavégzés helyszíne került el.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában