Helyi közélet

2016.06.16. 11:11

Kiderült a valós fogyasztás

Debrecen - Bár jogos a magas összegű távhőszámla, ezt most nem kell kifizetni.

Debrecen - Bár jogos a magas összegű távhőszámla, ezt most nem kell kifizetni.

Néhány héten belül két elszámoló számlát küldött a hőszolgáltató az Erzsébet–Ispotály utcai lakótelepen élőknek. Csakhogy míg az első alapján általában mindössze néhány száz forintot kellett a lakóknak pluszban befizetni, addig a második számla lakásonként (négyzetmétertől függően) már csaknem 30 ezer forintról szól – állította az ott élők nevében Verdes Miklósné. A nyugdíjas nő lapunknak elmondta: ő május elején 751 forintról kapott értesítést, majd júniusban már 29 970 forintot kértek tőle. (Utóbbi a 2015. szeptember 1. és 2016. április 30. közötti időszakra vonatkozik.) Verdes Miklósné szerint, tekintettel arra, hogy ezeket a lakásokat alapvetően gázzal fűtik – távhő csak a fürdőszobákban van –, ez igencsak magas összeg. – Ráadásul ha egyszer már elszámoltunk egymással, hogy lehet visszamenőleg még egyszer számlázni? – kérdezte. Hozzátette: mivel ő kisnyugdíjas, neki ez hatalmas összeg, amit nem tud kifizetni. – Sírva fakadtam, amikor megláttam az új számlát – jelentette ki.

Korszerűsítés után drágább?

A dolog előzménye, hogy a hőszolgáltató tavaly tavasszal-nyáron átépítette az Erzsébet–Ispotály utcai lakótelep távhőrendszerét. (18 társasház 734 lakásában korszerűsítettek.) Megszüntették a régi nagy hőközpontot, helyette az épületekben külön-külön hőközpontokat alakítottak ki. Ezzel lehetővé vált, hogy házanként tudják mérni az elfogyasztott hő mennyiségét.

Csonka Tibor, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. vezérigazgatója arról tájékoztatott, hogy a korszerűsítés előtt a lakótelepen mindenki olyan alacsony összegű átalányt fizetett a fürdőszobák távhős fűtéséért, amely korántsem fedezte a valós költségeket. A Verdes Miklósné által említett, májusban kiküldött (751 forintos) elszámoló számla az elfogyasztott meleg víz ellenértéke. (Ezt a távhőrendszer felújítása előtt is a lakásokban elhelyezett melegvíz-órák segítségével tudták mérni.) A júniusban továbbított, nagy összegről szóló csekkek viszont a fűtési szezonban elhasznált távhőre vonatkoznak – ismertette a cégvezető.

Nem kell befizetni

Csonka Tibor arról is beszámolt, hogy ugyan a számla jogos, mert azt már a tényleges fogyasztás alapján számolták ki, de a sok lakossági panasz miatt a polgármester azt kérte tőlük, hogy ennek behajtásától most tekintsenek el. Így az érintett csaknem 500 fogyasztó néhány napon belül új, lényegesen kisebb összegről szóló számlát fog kapni. (Aki már befizette, annak visszatérítik.) Ugyanakkor a következő fűtési szezonban nagyságrendileg már ilyen összegre lehet számítani. A fogyasztók a nyáron viszont leválhatnak a távhőről, és például elektromos hősugárzóval is fűthetnek a továbbiakban – ismertette a hőszolgáltató vezetője. Azok viszont, akik náluk maradnak, arra számíthatnak, hogy a radiátorokat díjmentesen felülvizsgálják, ha szükséges, javítják, illetve a takarékos használat érdekében elzáró szerelvényeket építenek be.

HBN–OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában