Helyi közélet

2016.05.30. 14:04

Szigorítások a „toronyban”

Debrecen - Jeles érdemjegyet kapott a rendőrség a debreceni önkormányzat közgyűlésétől.

Debrecen - Jeles érdemjegyet kapott a rendőrség a debreceni önkormányzat közgyűlésétől.

– A város egyik legfőbb erénye a jó közbiztonság – jelentette ki a csütörtöki közgyűlésen dr. Papp László, Debrecen polgármestere, amikor a Debreceni Rendőrkapitányság tavaly végzett munkájáról szóló beszámolót értékelték.

Elmondta: a bűncselekmények számának csökkenése mellett javult a felderítési mutató. – A migránsválság miatt 2015-ben Debrecenre különösen nagy nyomás nehezedett. A menekülttábor könyékének biztosítása, az állampolgárok biztonságérzetének megőrzése komoly kihívás volt. A rendőrség minden tekintetben a legjobb teljesítményt nyújtotta – tette hozzá dr. Papp László.

Több rendőr az utcákon

Dr. Uzonyi Attila ezredes, a Debreceni Rendőrkapitányság vezetője egyebek mellett arról beszélt a testület előtt, hogy a rendőrjárőrök által a közterületeken eltöltött órák száma 90 ezerről 150 ezerre emelkedett. – Eddig két sarokra voltunk a bűncselekmények helyszínétől, ma már csak egyre vagyunk – hangsúlyozta a rendőri vezető.

Ágoston Tibor, a Jobbik képviselője arra panaszkodott, hogy szerinte ismét egyre több prostituáltat lehet látni a város bizonyos részein. Dr. Uzonyi Attila válaszában elmondta: folyamatosan előállítják, bírságolják az utcalányokat. (Volt, aki ezért 320 ezer forint bírságot fizetett be egyszerre.) Időnként fiatalkorú prostituáltakat is találnak a rendőrök. Ugyanakkor az ilyen esetek száma összességében nem növekszik, a korábbi szinten maradt.

– Mindennap járőrözünk az ilyen helyeken, például a Petőfi tér környékén, a Pallagi út elején és a Kurta utcánál – fogalmazott a kapitányság irányítója.

Dr. Szegedi István (Együtt) amellett, hogy gratulált az elért eredményekhez, azt feszegette, hogy tavaly 50 százalékkal, 15-re nőtt a halálos kimenetelű bűncselekmények száma. Dr. Uzonyi Attila szerint idén megtört ez a kedvezőtlen tendencia, az első fél évben lényegesen kevesebb ilyet regisztráltak.

„Pokoli torony”

Ágoston Tibor azt javasolta, hogy a rossz hírű Derék utca 22. számú toronyházban alakítsanak ki rendőrségi szolgálati lakásokat. – Magam is szívesen beköltözök egy ottani lakásba, segítve azt, hogy végre „rendet vágjunk” – jelentette ki.

Dr. Barcsa Lajos alpolgármester válaszából kiderült, hogy a Derék utca 22.-ben tavaly biztonsági szolgálatot hoztak létre. Nekik minden belépő nevét fel kell írniuk, így bűncselekmény elkövetése esetén könnyebb megtalálni a tetteseket. Ezen túlmenően megszüntették a lakásokat bérbe adó Cívis Ház azon korábbi gyakorlatát, hogy szinte bármilyen jövedelemigazolást elfogadtak. Dr. Barcsa Lajos arról is beszélt, hogy a rend fokozása érdekében a jövőben a korábbinál rövidebb, például egy csak egy évre szóló bérleti szerződéseket kötnek oda, és ha ez alatt valakire sok panasz érkezik, nem fognak vele hosszabbítani.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában