Helyi közélet

2016.03.11. 09:00

Lekötözték a Parkinson-kóros bácsit, aztán hagyták kiszáradni

Debrecen - Lekötözték a 79 éves férfit, nem táplálták, így a beteg kiszáradt.

Debrecen - Lekötözték a 79 éves férfit, nem táplálták, így a beteg kiszáradt.

Elkezdődött a másodfokú bírósági eljárás a Debreceni Törvényszéken abban az ügyben, amelynek vádlottait halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében mondták ki bűnösnek – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék. A vádlottak egy szociális otthon alkalmazottai voltak, ahol a tényállás szerint nem gondoskodtak egy 79 éves férfiról, aki így elhunyt.

Csavar az ügyben, hogy az elsőrendű vádlott, dr. H. Marianna és társa hatósági engedély nélkül működtette az intézményt. Előbbi első fokon másfél év fogházbüntetést kapott három év próbaidőre felfüggesztve, emellett a bíróság három évre a foglalkozás gyakorlásától is eltiltotta. A másodrendű vádlottat egy év két hónap fogházbüntetésre ítélte – két évre felfüggesztve. Kettejüket érintette a fellebbezés; a harmadrendű vádlott hat hónap, a negyedrendű pedig egy év fogházbüntetést kapott, egy-egy évre felfüggesztve.

Romlott az állapota

Az intézményben összesen 14 idős személyről gondoskodtak folyamatosan, a feladatokat dr. H. Marianna mellett egymást váltva négy szakképzett segédápoló, szakápoló, szociális gondozó látta el.

A 79 éves sértett előrehaladott Parkinson-kórban és pszichés betegségben szenvedett, 2011 júliusában került az otthonba, amely havi 100 ezer forintért teljes körű gondozást és ellátást vállalt. Az idős ember állapota néhány hét után viszont folyamatosan romlott, tolószékbe került. Pszichés problémái miatt nem ritkán lekötözték, vagy gyógyszerekkel nyugtatták le. A kikötözött, kommunikációra képtelen férfi táplálására viszont nem ügyeltek kellőképpen a gondozók.

Kiszáradt, mire megtalálták

Arra, hogy a beteg vérest hányt, a reggel munkába álló ápolónő figyelt fel. A sértett súlyosan kiszáradt, életveszélyes állapotban került kórházba, hat nappal később pedig meghalt.

A bíróságon meghallgatott szakértő kimondta: közvetett ok – okozati összefüggés van a kiszáradás és az idős sértett halála között. A vádlottak tehát nem tettek eleget kötelezettségüknek, nem biztosították a szükséges folyadékpótlást, ezért hunyt el az idős férfi.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában