Helyi közélet

2015.12.21. 15:26

Időjárás-jelentés - 2015. december 21.

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárási képe már napok óta alig változik: a 49. szélességi körtől délre, Közép- és Dél-Európa fölött egy hatalmas, mintegy 5000 km átmérőjű anticiklon terpeszkedik, míg ennek peremén gyors mozgású ciklonok vonulnak nyugatról kelet felé. Utóbbiak közül főleg a Skandináv-félsziget feletti a legfejlettebb, hiszen hozzávetőlegesen a Minszk-Toulouse vonal mentén húzódó hidegfrontja mentén nem csak hogy borult az ég, de sokfelé esik jelentős mennyiségű eső. A borult égbolt hatása a hőmérsékleti mezőn ugyanakkor nem tükröződik, a legtöbb helyen 11, 15 fok között alakul a csúcsérték. Csak a Kelet-európai-síkság területén fagy napközben is keményen, ott néhol a -20 fokot sem éri el a maximum. A Földközi-tenger mentén és a Balkán-félszigeten az anticiklont kitöltő száraz levegő miatt viszont általában derült az ég, a sok napsütés miatt ezért délután sokfelé emelkedik 17, Spanyolország déli részén még 21 fok fölé is a hőmérséklet. A Kárpát-medencében megrekedt nedves levegő miatt ugyanakkor általában borult, párás az idő, ami kedd estig lényegesen nem is változik, inkább csak a Dunántúl egy részén szakadhat fel átmenetileg a rétegfelhőzet.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Az ország jelentős részén borult, párás, főleg a magasabban fekvő, de még a zárt felhőzet fölé nem emelkedő helyeken ködös idő várható. Hétfőn napközben a Dél-Dunántúlon viszont tovább csökken a felhőzet, több órára kisüt a nap, és estére a kevésbé felhős zóna akár a Dél-Alföldet is elérheti. Éjjel a középső országrészben is lehetnek kevésbé felhős körzetek, de reggelre ezeken a területeken gyorsan ködössé válik a levegő. Kedden nagyobb eséllyel a Dunántúl nyugati és északi felén szakadozhat fel a felhőzet, míg másutt folytatódik a borult, párás, néhol tartósan ködös idő. Szitálás a borult területeken bármikor előfordulhat, éjszaka az északkeleti megyékben és az Északi-középhegység térségében pedig kisebb eső is hullhat. A Dél-Dunántúlon és holnap az Észak-Alföldön helyenként megélénkül a déli, délnyugati szél, másutt mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +4 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 4 és 7 fok között valószínű, de ahol felszakadozik a felhőzet, ott melegebb is lehet.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában