Helyi közélet

2015.09.23. 16:46

Jönnek az önkormányzati rendőrök?

Debrecen - A debreceni közterületi kamerák egy része használhatatlan minőségű képet készít.

Debrecen - A debreceni közterületi kamerák egy része használhatatlan minőségű képet készít.

– A közterület felügyelőknek nagyon sok és bonyolult jogszabály alapján kell intézkedniük – állította Dr. Szekeres Antal, Debrecen jegyzője, a Jegyzői Kollégium elnöke, a Megyei Jogú Városok Szövetségének Közterület Felügyelői Kollégiumának ülésén. Elmondta: a Jegyzői Kollégium ezért jogszabály módosítási csomagot készít, melynek mennyisége már meghaladja a 400 oldalt – tette hozzá. Arról is beszélt, hogy a bírságokból származó bevételeket szeretnék önkormányzati bevételként elkönyvelni, mert a központi költségvetésből egyetlen fillért sem kapnak a közterület felügyeletek. (Kivéve azokat amelyek mezőőri szolgálatot tartanak fenn.)

Rossz kamera képek

– A belügyminiszter eddig nem tett eleget annak a jogszabályi kötelezettségének, hogy meghatározza a képfelvevő berendezések technikai paramétereit. Debrecenben is van jónéhány olyan az utcákat, tereket figyelő kamera amelyek nem tudnak olyan minőségű képeket készíteni, amelyeket fel lehetne használni hatósági, vagy büntető eljárásban – árulta el dr. Szekeres Antal.

Önkormányzati rendőrök?

A jegyző szerint néhány jogszabállyal szükséges lenne a közterület felügyelet tevékenységének megerősítése. Legalább annyi „jogosítványra” lenne szükségük mint a polgárőrségnek. Amennyiben lesz rá politikai akarat, – több európai országhoz hasonlóan – akár önkormányzati rendőrség is létrejöhetne – vélekedett.

HBN-OCs


Debrecen – Remélem, már nem sokáig működik Debrecenben menekülttábor. Akkor, amikor a létesítmény zsúfoltsága olyan szintre ér, ami már biztonsági kockázatot jelent, akkor a rendőrség és a polgárőrség mellett a közterület felügyelőkre számíthatunk – jelentette ki dr. Papp László, Debrecen polgármestere azon a konferencián, amelyen a nagyvárosok közterület felügyeleteinek vezetői vettek részt szerdán.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában