Helyi közélet

2015.04.10. 14:16

Szakmai konferencia az új Polgári Törvénykönyv kihívásairól

Debrecen - A sérelemdíj volt az egyik központi témája az április 10-én, pénteken a Debreceni Egyetem Jogi Karán tartott konferenciának.

Debrecen - A sérelemdíj volt az egyik központi témája az április 10-én, pénteken a Debreceni Egyetem Jogi Karán tartott konferenciának.

Sérelemdíj, gyűlöletbeszéd és közéleti szereplők személyiségi jogai - az új Ptk. kihívásai a bírói gyakorlatban címmel rendezett tudományos konferenciát a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara. Ahogy Pribula László szervező, a Polgári Eljárásjogi Tanszék vezetője hangsúlyozta, ez a polgári jog egyik legszínesebb területe, az egy éve hatályba lépett új Polgári Törvénykönyv a jogalkalmazókat új kihívások elé állította a témában, ezek megbeszélésére szervezték a konferenciát.Székely László, az alapvető jogok biztosa előadásában kiemelte, hogy az új Ptk. legnagyobb újdonsága a sérelemdíj, amely egyaránt reparatív és preventív kell legyen. Emlékeztetett: korábban a becsületsértési perek megítéltek kártérítést, de nem állították helyre a becsületet. Példájában Alföldi Róbert esetét említette, aki 7,6 millió forint kártérítést kapott az egyik bulvárlaptól, ami a legmagasabban megítélt összeg volt, ám a színész-rendező becsületén esett csorbát nem állította vissza. Fézer Tamás, a DE Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi Tanszékének docense arra hívta fel a figyelmet, hogy a sérelemdíj a polgári jog és a büntető jog határán mozog, a Ptk-ban büntető színezetet sugall.A Kúria képviseletében Pataki Árpád bíró tartott előadást, aki huszonöt éve foglalkozik személyiségi jogokkal. A bíró a közéleti szereplők személyiségi jogaival kapcsolatban rámutatott arra, hogy az elmúlt évtizedekben megváltozott a társadalom ingerküszöbe, és ezt a bíróságnak is figyelembe kell vennie, valamint kerülnie kell a politikailag értékelhető állásfoglalásokat. A celebekkel kapcsolatban megjegyezte, a „saját műfajukban kell megítélni őket”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában