Helyi közélet

2015.04.13. 09:21

A téglási Degenfeld-kastély új ruhában

Befejeződött a kétszáz éves téglási Degenfeld-Schomburg kastély felújításának első üteme.

Befejeződött a kétszáz éves téglási Degenfeld-Schomburg kastély felújításának első üteme.

A kastély 1950-es évektől műemlék védettség alatt áll, külső jellege, homlokzata változatlan formában megmaradt, tízhektáros parkja természetvédelemi terület. Tiszántúl legnagyobb kastélya az Észak-Alföldi Regionális Operatív Program pályázati támogatásában részesült, melyhez a Nemzeti Kulturális Alap támogatása párosult. A projekthez 60 % támogatást, 222 millió forintot biztosított az Európai Unió a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című konstrukción.

A kastély a fölmérő-mérnök, később Debrecen királyi biztosa Bek Pál építtette az 1800-as évek legelején. Téglást és környékét magában foglaló tizenegyezer holdas földbirtok az egyik Bek lány házassága révén került a svájci-sváb gyökerekkel rendelkező Degenfeld grófi család Erdélybe elvándorolt ágának tulajdonába. A grófi család kastélyban lakó valamennyi leszármazottja, jelentős társadalmi szerepeket vállalva a Tiszántúl életében, a környék lakóinak nyújtott biztos megélhetést a főként mezőgazdasági tevékenységet folytatatva birtokukon. A klasszicista épületet Degenfeld Gusztáv bővítette romantikus jegyekkel kastéllyá: beépíttette a főbejáratánál lévő négy oszlopon álló impozáns hintófelhajtó tetejét és indás kovácsoltvas erkélyt csináltatott az épület jobboldali szárnyához; valamint a gazdasági udvart átalakíttatta, és parkot hozott létre a kastély körül az 1850-es évek után. A téglási kastély utolsó arisztokrata lakója Degenfeld Pál volt egészen a II. világháború végig, azt követően rabszállásként, majd gyerekotthonként működött a 90-es évek közepéig.

A rekonstrukció első ütemében a 2200 m2-es kastély külső és földszintjének belső felújítása valósult meg a közművek kiépítésével együtt, valamint a parkrendezés is elkezdődött. Egy hajdani nemesi család lakhelyéből rendezvényközpont lett, ahol konferenciatermek mellett kiállító termek is helyet kaptak. A helyszín kulturális programok, üzleti találkozók, esküvők és más közösségi események számára alkalmas zárt és szabad téren egyaránt. A kastély épületének egyik oldalszárnyában kiállítóteret alakítottak ki. A park menthető fáit, cserjéit folyamatosan ifjítják, a kivágott öreg odvas fák helyére facsemetéket telepítenek. A kastélykertben családi és ifjúsági események tartására nyílik lehetőség. Az impozáns U alakú kastély 300 négyzetméteres terasza önmagában is különleges – ám a közvetlen közelében méltóságteljesen fölé emelkedő óriás platánnal páratlan látványt nyújt az év minden időszakában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában