Helyi közélet

2015.02.15. 13:12

A nagy zsákbamacska

Debrecen - Forduljunk valamelyik márkaszervizhez a használt autó megvásárlása előtt!

Debrecen - Forduljunk valamelyik márkaszervizhez a használt autó megvásárlása előtt!

Az elmúlt évben közel százezer használt személyautó érkezett külföldről hazánkba. Tapasztalatlan vásárló számára nagy kockázatot jelent, hogy ezen autók jelentős része idős és ellenőrizhetőség szempontjából „zsákbamacska” jellegű.

Lépésről-lépésre

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete az import és belföldi eredetű használt autót vásárolni kívánó ügyfelek érdekében javasolja az alábbi lépéseket a vásárlás előtt annak érekében, hogy kerüljék el, illetve csökkentsék a kockázatot. A kiválasztott autó történetének lekérdezésére egyedül a kocsi tulajdonosa, így az eladó jogosult. Ezért kérjük meg őt, hogy egy – kizárólag a vevő által kiválasztott – a jármű márkájának megfelelő márkaszervizbe vigyék el együtt a gépkocsit, ahol kérdezzék le az autó szerviztörténetét, a kilométeróra-állásokkal együtt. Fontos, hogy az időszaki szervizeket elvégezték-e. Milyen káreseményes javítások voltak az autón? Milyen egyéb javítások voltak rajta? Magánszemély(ek), vagy cég(ek) voltak-e a tulajdonosai? Végezzenek el az autón egy állapotfelmérést és erről készítsenek hivatalos szervizdokumentumot. Ez terjedjen ki a kocsi közlekedésbiztonságot befolyásoló műszaki elemeinek állapotára (kormány, fékek, futómű, felnik, gumik), az autó további fontos, a működést befolyásoló, részegységeire (motor, sebességváltó, differenciálmű), az általános műszaki és esztétikai állapotára (festék rétegvastagság mérés, fényezés, ajtók, ablakok, szélvédők állapota, esetleges folyadék csepegések, stb.). Amennyiben az eladó nem hajlandó a bevizsgáltatásra, javasoljuk, hogy a vevő álljon el szándékától és keressen másik eladót.

Nem szégyen az…

A vevő ragaszkodjon az autó próbautas kipróbálásához, amikor ő maga vezeti a járművet. Ha van az ismeretségi körében olyan szakember, aki az autókhoz, és a vásárlás egyéb területeihez ért, kérje ki a tanácsát és/vagy vonja be a vásárlási folyamatba. Ha az autót a vevő megvásárolta, javasoljuk a motor-, sebességváltó- és differenciálmű olajok, valamint a fékolaj, a kuplung- és a kormányszervó-olaj lecserélését.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában