Helyi közélet

2014.11.18. 17:24

Egyre szelektívebben

Debrecen - A város nagy részére kiterjesztenék a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtési rendszert.

Debrecen - A város nagy részére kiterjesztenék a sárga zsákos szelektív hulladékgyűjtési rendszert.A hulladéktörvény 2015. januártól kötelezővé teszi a háztól történő szelektív gyűjtés bevezetését, azaz törekedni kell a háztartásokban keletkező papír–, üveg–, fém– és zöld hulladékok külön gyűjtésére – erősítette meg kérdésünkre az AKSD Kft. szóvivője.

Képesné Domokos Csillától megtudtuk, hogy amennyiben az önkormányzat is elfogadja, a lakótelepi és a társasházi övezetek kivételével az úgynevezett sárga zsákos hulladékgyűjtést terjesztenék ki a város nagy részére.

Részlegesen

Mint arról korábban beszámoltunk, a sárga zsákos módszer lényege, hogy a lakosok a kuka mellé három narancssárga színű nejlon zsákot is kapnak. Ezekbe műanyagot, papírt és fémdobozokat lehet tenni. A tele zsákokat a rendes hulladékszállítási napon ugyanúgy elviszik, mint a kommunális hulladékot. Cserébe a szállító munkások annyi új zsákot hagynak ott ahány telit felpakoltak a teherautóra. Az ily módon összegyűjtött szelektív hulladékot, a cég Vértesi úti telepére szállítják, ahol szétválogatják, majd újrahasznosítják.

Jelenleg 14 103 debreceni háztartás vesz részt a sárga zsákos szelektív gyűjtési rendszerben. Ezt január elsejétől további 14 ezer háztartással bővítenék. Ezzel párhuzamosan változna a begyűjtés gyakorisága is, ugyanis a zsákokat csak kéthetente egyszer vinnék el.

– Ugyanakkor az is várható, hogy Józsán átszervezzük az elkülönített gyűjtést oly módon, hogy minden háztartásban két hulladék tároló edény lenne, melyek közül az egyiket a kommunális, a másikat az elkülönített szemét tárolására rendszeresítenénk. Reméljük, beválik kezdeményezésünk és idővel ezt kiterjeszthetjük Debrecen egyéb területeire is – ismertette a szóvivő.

Nem minden változik

A lakótelepeken és a társasházas övezetekben a hasznosítható hulladékok külön gyűjtése nem változna. Továbbra is megmaradnának a szelektív gyűjtőszigetek, illetve a lépcsőházi papírgyűjtés. A ledobós lépcsőházakban technikai akadálya van annak, hogy külön konténerbe kerüljön a kommunális és az elkülönített hulladék. A kisebb társasházakban pedig egyelőre helyhiány miatt nem tud az AKSD annyi kukát kihelyezni, hogy külön lehessen kezelni a termelődő hulladékot.

Képesné Domokos Csilla végül hangsúlyozta, hogy mindez csak terv, változhat, ugyanis még nem jelent meg a konkrét teendőket szabályozó rendelet.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában