Helyi közélet

2014.09.26. 10:34

Boldog óra – különleges vendégjáték

Debrecen - Müller Péter Sziámi, Kecskés Karina és Varga Klári is látható a Boldog órában.

Debrecen - Müller Péter Sziámi, Kecskés Karina és Varga Klári is látható a Boldog órában.

Mint egy étteremben, ahol a nap egy órájában történettel vagy dallal lehet fizetni az ételért, ezúttal régen cipelt lelki terhektől szabadulhatunk meg. Ez a kedvezményes időszak a „boldog óra”.

A már tizenhat éve működő Baltazár Színház különlegessége, hogy értelmi fogyatékos színészekkel hoz létre valódi színházi előadásokat, mellyel egyedüli nemcsak Magyarországon, hanem Kelet-Közép-Európában is. A társulat vezetője, Elek Dóra külföldi tanulmányai alkalmával ismerkedett meg az értelmi fogyatékosokkal dolgozó színházi formával, majd hazaérkezvén meghirdette a saját színházát. Mint rendező szeretett volna az emberekkel foglalkozni, hogy valódi színházat hozhasson létre. Nem túlzás azt állítani, hogy a társulati tagok számára a színház teremti meg a társadalmi integráció lehetőségét. Elek Dóra szerint ők „igaz emberek, akik a világot teljes egészében élik meg, tisztán és nagyon bölcsen”.

Az előadások célközönsége igen széles, hiszen egyaránt várják a rendszeres színházba járókat és azokat is, akik szociálisan érzékeny, nem feltétlenül színházkedvelő emberek. Sokan, akik már látták a Baltazár Színház valamelyik előadását, úgy tartják, kézen kellene fognunk a gyerekeinket, pedagógusoknak a tanítványaikat, és amolyan toleranciafoglalkozás gyanánt elvinni őket – most erre adódik alkalom – a Boldog óra előadásra, abban bízva, hogy a következő generáció már nem lesz ennyire kirekesztő és idegen a mássággal szemben, mint mi vagyunk.

A Boldog óra szereplői között a Csokonai Színház művésznője, Varga Klári mellett Müller Péter Sziámit és Kecskés Karinát láthatják.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában