Helyi közélet

2014.08.15. 14:15

Új tanév megújult iskolákban

Debrecen - Több tornaterem és új tantermek is várják a diákokat az egyetem közoktatási intézményeiben. A nyári felújítások összköltsége több százmillió forint.

Debrecen - Több tornaterem és új tantermek is várják a diákokat az egyetem közoktatási intézményeiben. A nyári felújítások összköltsége több százmillió forint.

A Debreceni Egyetem fenntartásában működő valamennyi iskolában indult felújítás és korszerűsítés a nyári hónapokban. A DE Arany János Gyakorló Általános Iskolában két szinten kapott új burkolatot a folyosó és átfestették a táblákat összesen egy millió forintból.

A DE Kossuth Lajos Gyakorló Általános Iskolában már a végéhez közeledik az áprilisban kezdődött teljes körű korszerűsítés, melyet csaknem 500 millió forint pályázati forrásból valósít meg az intézmény.

- A mindennapos testnevelés bevezetésével megnövekedett óraszámok miatt kicsinek bizonyult a tornatermünk, ezért a régi fölé egy azonos alapterületű szintet építettünk. A régi, de szintén megújult nagy terem mellett két tornaszobát és négy új öltözőt is használhatnak a diákok októbertől – mondta Demeter Józsefné iskolaigazgató.

A beruházás részeként korszerűsítik az intézmény fűtési rendszerét, kicserélik a nyílászárókat, és komplett tető és hőszigetelést kap az 1971-ben épült iskola. Az energiatakarékosság jegyében napelemeket és napkollektorokat is szerelnek a tetőre. A régi gondnoki lakásból két új tantermet alakítanak ki, nyolc meglévő tanteremben pedig felcsiszolják és újralakkozzák a parkettát. Akadálymentesek lesznek az épület folyosói, és minden szinten mosdókat építenek a mozgáskorlátozottak számára. A régi beton burkolatú udvar térkövet kap, 15 parkolóhelyet alakítanak ki automata kapuval, valamint 40 kerékpártárolót állítanak fel. A biztonságra tűzriasztó rendszer, és nyolc térfigyelő kamera vigyáz majd. A belső munkálatok augusztus 31-ig készülnek el.

A DE Balásházy János Gyakorló Szakközépiskolája, Gimnáziuma és Kollégiumában ennél kisebb, de jelentős átalakítás történt.

- Az intézmény főépületében felújítottuk a tanirodát, melynek fala csempeburkolatot is kapott, a gépudvarban négy tanterem és a folyosó festése, a mellékhelyiségek felújítása történt meg, valamint egy régi tanári szobából új tantermet alakítottunk ki. Az iskola és a kollégium valamennyi tantermében átfestettük a táblákat. A beruházás 6 millió forintba került. Az ősz folyamán újabb 20 millió forintból a vizesblokkok teljes körű felújítását és a közösségi helyiségek, folyosók festését végezzük el a kollégium épületében –összegezte Kovács Árpádné iskolaigazgató.

A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziumában a pedagógusok és a diákok egy régi vágya valósulhat meg hamarosan.

- Egy 300 fős menzát szeretnénk kialakítani az iskola egyik legpatinásabb helyiségében. Az 1840-es években − eredetileg laktanyának – készült épület műemlék jellegű lovagteremét freskó díszíti, melyet a második világháború után álmennyezettel takartak el. A díszterem jelenleg ideiglenes kiállításoknak ad helyet – tájékoztatott Kovács István iskolaigazgató.

A tervek szerint a Debreceni Egyetem 25 millió forint saját forrásból alakítja ki az étkezdét, amely nemcsak az iskola több mint 800 diákjának napi étkezését teszi majd lehetővé, hanem − egy külön bejárat kialakításával − rendezvényeknek is helyet adhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában