Helyi közélet

2013.08.29. 11:37

Református óvoda indul Bánkon

Debrecen - Az előzetes jelentkezések alapján szinte azonnal be fog telni a létszám.

Debrecen - Az előzetes jelentkezések alapján szinte azonnal be fog telni a létszám.

Huszonöt főre kapott működési engedélyt az a református óvoda, amelyet szeptember 2-ával indítanak Bánkon, a Debrecen – Bánki Református Egyházközség által fenntartott ÉLIM Református Szolgáltató Központ Intézményi kötelékében.

– Az óvoda, amely itt működött, tavaly július 1-én zárt be. Hamar bebizonyosodott, hogy az itt élők számára nélkülözhetetlen ez az oktatási intézményegység. A családi napközi annak túltelítettsége miatt nem képes befogadni több gyermeket. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi oktatási törvény értelmében 5 éves kortól a gyermekeket óvodába kell adni. Sok-sok utánajárás, jelentős fejlesztések előzték meg ennek az óvodának az újbóli engedélyeztetését. Máris jelentős támogatók segítették ebben a református egyház ügyét. Volt olyan felajánló, egy bizonyos „Böbe néni” személyében, aki egymaga 1 millió forinttal támogatta az óvoda beindítását. A kormányhivatallal történt mindenre kiterjedő egyeztetések után, és a szükséges egyház főhatósági és püspöki engedélyek beszerzését követően, az óvoda újból beindulhat, immáron református egyházi óvodaként 2013 őszétől – tudtuk meg Búzás Dénes református lelkésztől.

Bővítést terveznek

Az óvoda egyelőre egy csoportra, és 25 főre kapott engedélyt, de mint azt a református lelkész elmondta, az előzetes jelentkezések alapján ez a létszám szinte azonnal be fog telni. A jövőben tehát szükségesnek mutatkozik az óvoda további fejlesztése és esetleges bővítése.

– Igyekszünk majd mindent megtenni azért, hogy óvodai elhelyezést tudjunk biztosítani minden olyan családból érkező gyermek számára, ahol a szülők Debrecen ide frekventált területén laknak, egyházközségi kötődésűek, lelkészi ajánlást is tudnak adott esetben felmutatni, és a gyermeküket egyházi értékrend szerint szeretnék neveltetni. Célunk továbbá, hogy minél jobban megkönnyítsük a szociálisan rászoruló szülők helyzetét azzal, hogy térítésmentesen tudják a gyermeküket ide járatni – fűzte hozzá Búzás Dénes.

HBN

Ezek is érdekelhetik