Helyi közélet

2013.03.27. 16:00

Hatékonyság és hallgatóbarát oktatás

Debrecen - Március 9-ig ketten adtak be érvényes pályázatot a TEK elnöki megbízatásra.

Debrecen - Március 9-ig ketten adtak be érvényes pályázatot a TEK elnöki megbízatásra.Két vezetői típus érvényesülésének lehettünk tanúi, amikor Gaál István, a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke (akinek megbízása 2013. június 30-án lejár) és kihívója, Fábián István rektor az elnökjelöltek nyilvános fórumán ismertette motivációját és gondolatait az intézményben szerdán.

Az elsőként felszólaló sorszámát kihúzó Gaál professzor kézfogások és biztató szavak, mosolyok kíséretében bizonyította, hogy feszültségmentes, bizalmi alapon és konzultáción nyugvó, nem az erő politikáját követő vezetést vinne tovább.

Az utóbbi években főként vezetői feladatokat ellátó, ám a tudományos munkával sem szakító Fábián professzor az eddig megismert elvei, tapasztalatai szerint haladna, melyek az egyetemet eddig is átsegítették az egyre romló finanszírozási helyzetben.

Ösztönző költségvetés

Az elmúlt 3 évben a TEK szervezetének növekedett a működési hatékonysága, ami mögött leépítés, csökkentett hivatali létszám és költözés is szerepel - mondta Gaál István előrevetítve, hogy ösztönző költségvetési rendszer kialakítása szükséges, amelyben a karok érdekeltek a bevétel termelésében. Fábián István azt emelte ki, hogy 2014-től az Unióból kell forrásokat elhozni, erre lesz jó a Brüsszeli Képviselet hatékony felhasználása. ugyanakkor vállalást tett arra, hogy a TEK-et minél fájdalommentesebben vezeti végig az elkövetkezendő nehéz úton. Gaál István pedig azzal zárta beszédét, hogy a TEk alapfeltétele a külső viharok túlélése, a kossuthos értékek megőrzése.

A TEK-elnök személyéről - aki 2013. július 1-jétől 4 évig, azaz 2017. június 30-ig tölti be a pozíciót - a Tudományegyetemi Karok Tanácsa 2013. április 10-én zárt ülésen dönt.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában