Helyi közélet

2012.09.23. 21:17

A beruházások volumene jelentősen csökkent Hajdú-Bihar megyében

Hajdú-Bihar - Az építési beruházások nominálisan harmincegy százalékkal estek vissza Hajdú-Biharban.

Hajdú-Bihar - Az építési beruházások nominálisan harmincegy százalékkal estek vissza Hajdú-Biharban.Az első félévében a megfigyelt Hajdú-Bihar megyei székhelyű gazdasági szervezetek 49 milliárd forint értékű beruházást valósítottak meg, ami folyó áron számítva 18%-kal elmarad az egy évvel korábbi magas bázishoz képest. Ezen belül az építési beruházások nominálisan 31%-kal estek vissza, a gép- és berendezés beruházások pedig 8,6%-kal csökkentek. Az egyéb célra (ültetvény, erdő, tenyész- és igásállat, föld, telek stb. beszerzésére) fordított fejlesztési ráfordítások ugyanakkor 11%-kal meghaladták a 2011. első félévi szintet.

Így anyagi-műszaki összetételét tekintve a beruházások 57%-át a gépek, berendezések, járművek beszerzéséhez, létesítéséhez, felújításához kapcsolódó kiadások jelentették, az épületek és egyéb építmények építése pedig 37%-os részarányt képviselt. (A beruházások fennmaradó 6%-át egyéb célra fordították.) A KSH adatai szerint a megyei beruházásokból jelentősebb arányban részesedő ágazatok többségében csökkenés tapasztalható. A teljesítményérték 36%-át adó feldolgozóiparban az építési

beruházások elmaradása miatt mintegy ötödével kevesebb fejlesztés valósult meg mint az előző év azonos időszakában. A visszaesés eltérő mértékben ugyan, de csaknem mindegyik feldolgozóipari alágat érintette.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában