Helyi közélet

2012.05.29. 19:17

Egy példamutató életpálya

Dr. Arany Sándort, a Biogal – TEVA nyugdíjas vezérigazgatóját 73 éves korában, 2012. május 19-én helyezték örök nyugalomra.

Dr. Arany Sándort, a Biogal – TEVA nyugdíjas vezérigazgatóját 73 éves korában, 2012. május 19-én helyezték örök nyugalomra. Kivételes szervező készséggel megáldott mérnök volt, aki beírta magát a debreceni gyógyszeripar történelmébe: vezetésével ment végbe a Biogal Rt. privatizációja, valamint egy szerzői kollektíva tagjaként részt vett a gyógyszergyár történetének megírásában.A Biogal privatizációjának sikere nem csak abban mutatkozott meg, hogy a vállalat megőrizte piaci részesedését, és a Teva vállalatcsoporthoz való kapcsolódása révén a világpiacon is sikeresen helyt állt, hanem abban is, ahogyan az végbement. A szakszervezetek, az üzemi tanács bevonásával a dolgozók érdekeit is figyelembe vették, a létszámcsökkentést körültekintően, emberségesen hajtották végre. A kivitelezésében döntő szerepe volt annak a vezetői kollektívának, amelyet akkor Arany Sándor irányított.Bár vezérigazgató volt, a hét éves egyetemi tevékenysége idején oktatott egykori hallgatói közül azok, akik később a Biogalban kollégái lettek, mindvégig csak Tanár Úrnak szólították. Az állandóan hordott fehér köpeny, a szemüvegviselés, a rá mindig jellemző figyelmes, udvarias magatartás a vele kapcsolatba kerülő emberekben inkább a tanár, mintsem a vezér képzetét keltette. Nem hivalkodott hatalmával, nem gerjesztett maga körül félelmet. Tisztában volt azzal, hogy bármilyen felkészült is legyen egy vezető, munkatársai támogatása nélkül nem boldogulhat.Vegyészmérnökként műszaki doktori, majd címzetes egyetemi docensi címet szerzett. Bár szakmai munkáját díjakkal ismerték el, pályafutásának legnagyobb eredményeit műszaki-gazdasági vezetőként érte el. Nem részesült közgazdasági vagy menedzserképzésben, de a szerzett tapasztalatok hasznosításával olyan vezetési modellt alakított ki, mely a fenntartható fejlődés elérését célozza meg, előtérbe helyezve a kollektív problémamegoldást, az együttműködést, a környezet és a társadalom iránti felelősségvállalást. A környezet védelme iránti elkötelezettségét a Hajdúsági Környezetvédelmi Egyesülés, valamint a Nagyerdő Társaság elnökségi munkájában való részvétele is mutatja. Társadalmi felelősségvállalását számos elismeréssel honorálta a szűkebb és tágabb közösség.Béres Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában