Helyi közélet

2009.01.06. 16:01

Kontroll nélkül az önkormányzatok

<p>Debrecen – Nincs törvényességi felügyelete az önkormányzatoknak január elseje óta. Az államigazgatási hivatal kérésre továbbra is szakmai véleményt mond a képviselőtestületek döntéseiről, de semmire sem kötelezhet.</p>

Január elseje óta államigazgatási hivatal néven működnek tovább az egykori regionális közigazgatási hivatalok.

A feladatok nagy részét (területfejlesztési, hatósági, építési, oktatási, stb. ügyek) jogutódként folyamatosan végzik tovább, azonban az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését nem láthatják el, mert ehhez a felhatalmazáshoz a parlament kétharmados többséggel történő döntése kellett volna.

Mivel az Alkotmánybíróság novemberben megsemmisítette a közigazgatási hivatalokról szóló kormányrendeletet (a 2/3-os többség hiánya miatt), és a parlament nem hozott új döntést, így az újévben mulasztásos alkotmánysértő állapot áll fenn.
– A tövényességi ellenőrzés egyfajta védelemként szolgál az önkormányzatok és kisebbségi önkormányzatok számára is – magyarázza Kerekes Edit, az Észak-alföldiRegionlis Államigazgatási Hivatal elnöke.

– Az önkormányzati testületi döntésekről szóló dokumentumokat el kell juttatni a Hivatalhoz, ezeket véleményezzük.

Ha törvényességi aggály merül fel, visszajelzünk és javaslatot teszünk a kijavítására. Tavaly 1600 ilyen eset volt, többségében elfogadták jelzésünket az önkormányzatok.

Ha nem tették, bírósághoz fordultunk, például amikor egy polgármester a költségtérítési átalány mellett külön útiköltség elszámolást is igénybe vett. A kontroll segíti a működés biztonságát, jó az állampolgároknak, a polgármestereknek és a települési jegyzőknek is

 A jelen helyzetben ha kérik, szakmai véleményt adunk és javaslatokat teszünk, azonban ennek nincs következménye, nem szólíthatunk fel és bírósághoz sem fordulhatunk!

Kerekes Edit hangsúlyozta: bár az önkormányzatok nem tehetnek meg akármit (az Állami Számvevőszék továbbra is ellenőrizhet, a rendőrség, ügyészség is vizsgálódhat), a rendszerszerű ellenőrzés hiánya előbb-utóbb a nem megfelelő döntések számát fogja gyarapítani. A problémát a parlament oldhatja meg, legközelebb februárban tárgyalnak róla a képviselők.

  • Helyi hírek
  • Kevesebb parkoló a belvárosban
  • Megvédené a gyalogosokat az új rendõrkapitány
  • Megkérdeztük: Mit kellene tenni a kóbor állatokért
  • Játék Dévényi Tiborral - emlékszik még?
  • Tesztelje tudását - Ön ismeri a magyar humoristákat?
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában