Helyi közélet

2008.10.01. 18:21

Szemétből másodnyersanyag

<p>A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát interaktív kiállítással szemléltette szerdán az ÖKO-Pannon Újrahasznosító Kamionja a Kossuth téren. A szemét szétválogatásának fontosságát már óvodás korban tanítani kell.<FONT color="#ff0000"></FONT><A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/a-szelektiv-hulladekgyujtesrol/cn/haon-news-hbn_01-20081001-053550"><FONT color="#ff0000">A szelektív hulladékgyűjtésről</FONT></A><FONT color="#ff0000"></FONT></p>

A szelektív hulladékgyűjtés fontosságát interaktív kiállítással szemléltette szerdán az ÖKO-Pannon Újrahasznosító Kamionja a Kossuth téren.

– A gondolatébresztő kiállítóeszközök, játékok egyszerűen mutatják be a szelektív hulladékgyűjtés célját és hasznosítását, első sorban az óvodás és kisiskolás korosztály számára, hiszen a célunk az, hogy ez a generáció már úgy nőjön fel, hogy tisztában van a szelektív hulladékgyűjtés jelentőségével, és alkalmazza is a tanultakat – magyarázta Kancsár Mónika, az ÖKO-Pannon Kht. munkatársa, aki elárulta azt is, hogy a szétválogatott hulladékot az önkormányzatok másodnyersanyagként értékestíeni tudják.

Kísérlet Józsán

– Ha minden jól megy, jövőre Debrecen-Józsán kísérleti jelleggel kipróbálhatjuk a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést, melynek során a lakosok sárga színű szemeteszacskókat kapnak, melybe a PET palackokat és a papírt gyűjthetik majd – tudtuk meg Juhász Judittól, az A.K.S.D. Kft. pr vezetőjétől.

– A cívisvárosban jelenleg 202 szelektív hulladékgyűjtő sziget van elhelyezve, az ezekbe gyűjtött szemét mennyisége 2003-ban 400 tonna volt, 2008. elejétől augusztus végéig azonban már 1500 tonna hulladékot gyűjtöttek szétválogatva a debreceniek.

A növekedés egyértelműen mutatja: van jövője a cívisek szelektálásának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában