Helyi közélet

2008.09.23. 19:49

Örkényről, az életmű kíséretében

<p>Debrecen – A Palatinus Kiadó által újraindított Örkény István-életműsorozat első „kísérőhajója” Szirák Péter debreceni kutató Örkény-monográfiája, melyet kedden mutattak be a Debreceni Egyetemen.</p>

Az irodalomtudományi intézet könyvtárában nagy érdeklődés mellett zajló beszélgetésen Reményi József Tamás szerkesztő az életműsorozat felvezetéseként elmondta: a szériát az Egypercesekkel – mint a legolvasottabb, legnépszerűbb gyűjteménnyel – indították az idén, s a tervek szerint 2012-ben, Örkény születésének századik évfordulóján érne véget. A sorozatot kísérő három kiadvány első darabja Szirák Péter irodalomtörténész pályaképe, amely most látott napvilágot.
A kötetet méltató Bónus Tibor szavaiból többek között kiderült: a monográfia egyik fontos vonása, hogy az európai abszurd tükrében vizsgálva bemutatja, Örkény rövid groteszkjei, illetve a Tóték és az annak nyomán született drámák miért nem tekinthetők abszurdnak.

A kritikus összegzése szerint a szerző, alapos, következetes és invenciózus olvasóként az előző pályaképeknél jóval hatékonyabb és erőteljesebb értelmezhetőséget ad.

Háy János szerkesztő egyebek közt hozzátette: nagy szükség van az olyan tudományos művekre, amelyek szélesebb olvasóközönséghez is el tudnak jutni, s mint mondta, Szirák Péter könyve ilyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában