Helyi közélet

2008.06.17. 17:27

Belőttek a debreceni menekülttáborba!

<p>Két lövést adtak le június másodikán nem sokkal éjfél után a befogadó állomás egyik épületére a táboron kívülről. Egy külföldi könnyebben megsérült a lábán. A rendőrség úgy ítélte meg, jobb a csönd. Még a városvezetés se tudott róla.</p>

A debreceni rendőrkapitányság közleményben reagált a Hajdú Online keddi, a menekülttáborra leadott lövésekkel foglalkozó cikkére. „2008. június 02-án éjfél körüli időben érkezett a bejelentés a Debreceni Rendőrkapitányság Ügyeletére, mely szerint a Debrecen, Sámsoni úton lévő Menekülteket Befogadó Állomáson egy albán nő – pukkanás(oka)t követően – a lábán sérülést szenvedett.

A helyszínen végzett előzetes szakértői vélemény alapján megállapítást nyert, hogy ismeretlen elkövető a Menekülttábortól kb. 150 m-re lévő Buszforduló területéről – ezidáig azonosítatlan fegyverből lövést adott le a Menekülttábor szállója irányába.

A lövedék a II. emeleten az ablakon keresztül áthatolva egy ajtófélfába fúródva állt meg, melyből kicsapódó faszilánk sebesítette meg a lábán a nőt. A Debreceni Rendőrkapitányság szakértő bevonása mellett visszaélés lőfegyverrel bűncselekmény miatt folytat nyomozást.

2008. június 11-én 08.15 órakor bejelentés érkezett a Debreceni Rendőrkapitányság Ügyeletére, mely szerint 4 oltalmazott státuszú afgán férfi felmászott a Menekülteket Befogadó Állomás területén lévő átjátszó toronyba, s ha nem teljesülnek követeléseik onnan leugranak.

Az oltalmazotti státuszúak toronyból lévő lejöveteléig a kiérkező rendőrjárőrök biztosították a helyszínt. Tekintettel arra, hogy a Sámsoni út környékén jelentős számban vannak lakóövezetek, így Debrecen Rendőrkapitánya a közrend, közbiztonság fenntartása érdekében a Menekülteket Befogadó Állomás közvetlen külső környezetébe folyamatos járőrszolgálatot vezényelt a nap 24 órájára, hogy amennyiben azonnalos intézkedést igénylő körülmény állna fenn biztosított legyen a haladéktalan reagálás.

A Debreceni Rendőrkapitányság Vezetője kijelenti, hogy az internetes hírportálon megjelent találgatásokkal szemben semmilyen összefüggés nem áll fenn a júniusban történt események között.”

A múlt szerdai „toronymászás” után ismét jó eséllyel kerülhet a közfigyelem fókuszába a debreceni menekülttábor.

Lapunk maguktól az ott lakó külföldiektől értesült arról, hogy a hónap elején belőttek az egyik épület ablakán…
– Két lövést adtak le június másodikán nem sokkal éjfél után a befogadó állomás egyik épületére a táboron kívülről – mondta el a lapunknak kedd délután Tóth Ferenc, a debreceni rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője. Az őrnagy beszámolója szerint egy külföldi könnyebben megsérült a lábán.

De nem a lövedékektől, hanem faszilánkoktól, ugyanis az egyik golyó ajtófélfába csapódott.

Az osztályvezető arról egyelőre nem kívánt beszélni, hogy milyen fegyverből lőhettek, indoklása szerint még várják az erről szóló szakértői véleményt, mely a lövés leadási helyét is megjelöli majd.

Az esetről azért nem számoltak be korábban, mert úgy ítélték meg, hogy a sikeres nyomozás érdekét „jobban szolgálja a csend”. Az ügyben egyelőre lőfegyverrel visszaélés miatt nyomoznak.
Feszültség

Mint megírtuk, a múlt szerdán öt oltalmazotti státusban lévő afgán férfi mászott fel a táborhoz közeli átjátszó toronyra. A külföldiek azzal fenyegetőztek, hogy leugranak, amennyiben a debreceni okmányirodán nem adják ki számukra az őket megillető személyi igazolványokat.

Csak ezzel az okmánnyal tudnak ugyanis tovább utazni Magyarországról, illetve munkát vállalni hazánkban. Az afgánok állítása szerint hónapok óta hiába járnak az okmányirodára, a kérelmüket át sem veszik.

Az ügyben végül – a tiltakozó akció hatására – az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) soron kívül intézkedett és az okmányirodán még aznap kiadták a személyiket.

Kósáék se tudták

A debreceni polgármesteri hivatal tanácsnoka, Kovács Zoltán úgy nyilatkozott, hogy se a rendõrség, se a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal nem kereste meg õket hivatalos formában a történtek miatt, illetve informálisan se értesültek a bûncselekményrõl.

A jog oldaláról közelítve egyik hatóság sem követett el mulasztást azzal, hogy nem szóltak a városnak, ugyanakkor azoknak is igaza lehet, akik szerint nem ártana, ha az efféle információk a polgármesteri hivatalhoz is eljutnának.

Mint kiderült, a probléma közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a debreceni polgármesteri hivatal és a minisztérium másként értelmezte a hatályos jogszabályokat.

Az okmányirodán úgy gondolták, személyi igazolvány csak menekültstátusban lévő külföldieknek adható ki. Az IRM azonban tudatta: az igazolvány az oltalmazotti státusúaknak is kiadható.

Afgán kétségek nyomában

A debreceni rendőrkapitány az eset után úgy intézkedett, hogy parancsa visszavonásáig két rendőrjárőr álljon a Sámsoni úti tábor közvetlen közelében. Ez kissé furcsának tűnt, hiszen szerdán egyetlen afgánnal szemben sem intézkedett a rendőrség, mondván nem történt jogsértés.

Elgondolkodtató viszont, ha a járőrök odavezénylését összefüggésbe hozzuk a mostani hírrel, illetve feltesszük a kötelező kérdést: véletlen-e, hogy az afgánok türelme épp a múlt héten fogyott el végleg?

Vajon nem attól tartottak-e, hogy ahová egyszer belőttek, belőhetnek bármikor… Mindenesetre Tóth Ferenc igyekezett megnyugtatni: – A lövéseknek nincs köze a két járőr jelenlétéhez, ők ugyanis azt kívánják megakadályozni, hogy a külföldiek újra felmásszanak a közeli, 30 méter magas toronyra.

A múlt heti demonstráció során sem vetődött fel olyasmi, ami ezt a verziót alátámasztaná – jegyezte meg.

Ratalics László

Kapcsolódó cikkek:

  • Belõttek a debreceni menekülttáborba
  • Átjátszótoronyra másztak a menekültek Menekültek másztak a toronyba 2008.06.11. Video Video
  • Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában