Helyi közélet

2007.10.30. 16:45

Újra találkoztak a falu egykori és itt élő lakosai

<p>Sárrétudvari - Megünnepelték Sárrétudvari nagyközséggé válását, ami 1871-re datálható. Ennek alkalmából zászlót kapott Sárrétudvari a község egykori lakóitól.</p>

" Akinek múltja nincs, az a jövőbe sem nézhet" - idézte Koránné Szőke Ilona, a Sárrétudvariból Elszármazott Baráti Kör Egyesület titkára. - Immár 11. éve tartjuk meg a Sárrétudvariból elszármazottak találkozóját. A rendezvény célja a hagyományápolás és a baráti, emberi kapcsolatok ápolása - tette hozzá Koránné Szőke Ilona. Az esemény keretében az egyesület tagjai, illetve a község vezetése megemlékezett Sárrétudvari 1214-ben való létrejöttéről. Ugyanis a faluról ebben az évben találták meg az első hivatalos írásos emlékeket. Ezt követően megünnepelték Sárrétudvari nagyközséggé válását, ami 1871-re datálható. Ezen esemény 136. évfordulójára az egyesület tagjai - mint minden évben, most is - megajándékozták Sárrétudvarilakosait.

Idén a község egy zászlót, a falu civil szervezetei pedig Molnár László Sárréti mesés történetek című könyvét kapták ajándékba. Az ünnepi eseményen jelen volt Nyakas Miklós történész és Vitéz Ferenc költő, főiskolai adjunktus is. - Az egyesület megalakulásának célja a hagyományápolás, illetve Sárrétudvari elszármazottainak találkozása a község lakosaival és ezen kapcsolatok folyamatos ápolása - mondta Szőke Kálmán, a Sárrétudvariból Elszármazott Baráti Kör Egyesület elnöke. - A rendszeres találkozások alkalmával emléktárgyakat, táblákat adományozunk a községnek, ezzel is mutatva nem öncélú a kapcsolatunk Sárrétudvarival - fejezte be az elnök.

 

Szellemi örökséget kap

- Örömmel fogadtuk az egyesület megalakulását 11 évvel ezelőtt, ami által hosszú évek múltán is találkozhatnak Sárrétudvari egykori és jelenlegi lakosai egymással - mondta Bodó Sándor polgármester. - Az önkormányzat ezen alkalmak körülményeinek kialakításában teljes mértékben partner. Általában november 1-je körül tartjuk meg ezen eseményt, hiszen Mindenszentek alkalmával sokan térnek haza rokonaik sírhelyeihez. Az egyesület minden évben adományoz községünknek valamilyen emléktárgyat- vagy táblát. Ezáltal szellemi örökséget is kap Sárrétudvari - emlékezett a polgármester. 

 Zagyva Nikolett

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában