Közlemény

2024.07.09. 18:34

Közeleg az ítélkezési szünet a Debreceni Törvényszéken és járásbíróságain

Haon.hu

Kezdődik az ítélkezési szünet a Debreceni Törvényszéken és járásbíróságain – olvasható az intézmény közleményében. Mint írják, a Debreceni Törvényszéken, valamint az illetékessége alá tartozó járásbíróságokon az ítélkezési szünet 2024. július 15-től 2024. augusztus 20-ig tart. Minden évben július 15-e a Bíróságok Napja, amely a bíróságokon munkaszüneti nap. Az ítélkezési szünet tartama alatt főszabály szerint a bíróságok nem tartanak tárgyalásokat, majd csak augusztus 20-át követően.

Közeleg az ítélkezési szünet a Debreceni Törvényszéken és járásbíróságain
Közeleg az ítélkezési szünet a Debreceni Törvényszéken és járásbíróságain
Forrás:  Illusztráció / MW-archív

Polgári ügyekben főszabály szerint a határidőkbe nem számít bele az ítélkezési szünet időszaka. A polgári perrendtartás hatálya alá tartozó eljárásokban - bizonyos kivételektől eltekintve - az órákban, napokban és munkanapokban megállapított határidőbe nem számít bele az ítélkezési szünet időszaka. Ha a hónapokban vagy években megállapított határidő az ítélkezési szünet ideje alatt járna le, a határidő a következő hónap azon napján jár le, amely számánál fogva a határidő kezdőnapjának megfelel, ha ez a nap is az ítélkezési szünet idejére esik, a határidő az ítélkezési szünetet követő első napon jár le.

Az ítélkezési szünet időszakát viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni - azaz a határidőkbe az ítélkezési szünet időszaka beleszámít – olyan ügyekben, amelyekben az eljárásjogi törvény kifejezetten így rendelkezik.

Ilyen például:

  • a megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per,
  • a sajtó-helyreigazítási per,
  • a szülői felügyeleti jog megszüntetése iránti per,
  • a megelőző távoltartás, végrehajtási perek,
  • a cégeljárás, a csőd- és a felszámolási eljárás.

Arról, hogy az ítélkezési szünet adott esetben kihat-e, illetve milyen módon az eljárási határidőkre, az eljáró bíró, bírósági titkár minden esetben köteles tájékoztatni a feleket.

Büntető ügyekben nem érinti a határidők számítását a törvénykezési szünet. A büntetőügyek esetében a büntető bírók eljárnak:

  • az előállításos ügyekben és a gyorsított eljárásokban,
  • a büntetés-végrehajtási intézetben tartózkodók ügyeiben.

Indítvány alapján a bíróság dönt a kényszerintézkedések alkalmazásáról, mint például a letartóztatás elrendeléséről, vagy a gyanúsított szabadlábra helyezéséről.

A kezelőirodák működése ügyfélfogadási időben változatlan, az ügyfelek beadványaikat – elektronikus úton is - benyújthatják, és az iratokba is betekinthetnek. A bíróság ügyfélsegítő szolgáltatása az ítélkezési szünet idején az egész megyét érintően a Debreceni Járásbíróságon elektronikus úton (email cím: [email protected]) biztosított.

Közigazgatási ügyekben az ítélkezési szünetben a bíróság ítélkezési tevékenységet nem végez. 

Az ügyek érkezése folyamatos, a bírák ügyeleti rend szerint dolgoznak, tárgyalás tartására csak soron kívüli ügyekben kerülhet sor. A cégeljárásokban és a felszámolási eljárásokban az ítélkezési szünetre vonatkozó rendelkezések nem érvényesülnek. A bíróság ezirányú tevékenysége folyamatos – olvasható a közleményben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában