Bírósági tudósítás

2024.04.04. 20:00

Tíz métert repült az ütközés során a debreceni motoros

Bíróság előtt felelt a balesetet okozó, figyelmetlen sofőr.

Hajnal László

A baleset következtében a motoros maradandó sérülést szerzett

Forrás: Napló-archív

Nehéz ügy az, amikor egy közlekedési baleset súlyos következménnyel végződik. Ilyen esetekben ugyanis ritkán feltételezhető a szándékosság, azonban elég egy apró figyelmetlenség, és egy véletlen pillanat az egyik fél számára halált vagy maradandó károsodást, míg a másik fél számára örök traumát okoz.

Hasonlóan sajnálatosan végződött az az eset, amely 2022 májusában történt a kora esti órákban a Külső-Vámospércsi úton, Debrecen belterületén. A gépjárművet vezető sofőr Debrecen-Nagycsere irányából közlekedett a város felé, majd a 48-as főútról a balra eső Kondoroskert utcára szeretett volna ráfordulni, azonban figyelmetlensége miatt nem vette észre a vele szemben egyenesen haladó motorost.

Az ütközés következtében a motorkerékpárt vezető férfi átrepült az autó motorházteteje felett, és a baleset helyszínétől tíz méterre került nyugvó helyzetbe. Az ütközést ugyan túlélte, azonban számos súlyos sérülést, többek között borda- és nyakcsigolyatörést szenvedett, valamint megsérült a gerincveleje is, melynek következtében mindkét alsó végtagján bénulás következett be.

Az ügyben 2024. április 4-én, csütörtökön tartottak előkészítő ülést a Debreceni Járásbíróságon, ahol jelen volt az autó sofőrje, valamint kerekesszékben, családtagja kíséretében érkezett meg a motorkerékpáros is. A férfi higgadtan, méltóságteljes figyelemmel kísérte végig az ülés menetét.

A bíró kérdéseire válaszolva az autó sofőrje nem tagadta felelősségét, és a vádirattal egyezően beismerte bűnösségét. Mint kiderült, jelenleg egy szállítmányozási cégnél dolgozik segédmunkásként, mivel korábbi pozícióját jogosítványa elvesztésével nem tudja betölteni. A baleset előtt áruszállítással foglalkozott a cégnél, a bírónak bemutatott egy nyilatkozatot, melyben az munkáltatója az írta, továbbra is alkalmaznák fuvarosként, amennyiben visszakapja jogosítványát. Kérelme arra vonatkozott, hogy a járművezetéstől való eltiltás mindössze a B-kategóriát érintse.

Az ügyész felszólalásában rámutatott, az elkövetett közlekedési szabályszegés fajsúlya olyan mértékű, amely a jogosítvány kategóriájától független, vagyis a baleset egy tehergépkocsit vezetve is bekövetkezett volna. Álláspontja szerint a kategória szerinti eltiltás szóba sem jöhet. Enyhítő körülményként kérte értékelni a férfi büntetlen előítéletét, illetve minimális mértékben azt, hogy a valamelyest a motoros is túllépte a megengedett sebességet (csaknem 10 százalékkal ment többel 60 kilométer per óránál). Súlyosbító körülménynek nevezte meg azonban, hogy két alkalommal kisebb közlekedési szabálysértés miatt bírsággal sújtották a vétkes sofőrt.

Mindkét fél áldozat a védelem szerint

A férfi ügyvédje felszólalásában emlékeztetett rá, védence az eljárás kezdete óta elismerte felelősségét, valamint őszinte sajnálatát, bocsánatkérését is kifejezte. Mint mondta, egy ilyen ügy minden félnek tragédia, főként a sértett és családja számára, azonban úgy véli, a hasonló esetek soha nem szándékosak. Azt vallja, egy ilyen, figyelmetlenségből adódó baleset a terhelt életében is rendkívül tragikus élmény.

A védelem hozzátette, az autó sofőrje – elmondása szerint – a mai napig nem érti, hogyan történhetett a baleset. Feltételezése szerint a napsugarak azon a ponton csillantak meg az autó szélvédőjén, ahol észlelnie kellett volna a szembejövő motorost.

Az ügyvéd elismerte, a büntetés kiszabása arányosnak tekinthető, azonban azért kérték a tárgyalás megtartását, mivel védence mindig is gépkocsivezetőként dolgozott. Ezért indítványozta, hogy a vezetéstől eltiltást a B-kategóriára korlátozzák, hogy munkáját a továbbiakban is el tudja látni.

A gépkocsi sofőrje utolsó szó jogán csak annyit mondott, nagyon sajnálja a történteket. A sértett nem kívánt felszólalni.

A szünet után a bíró határozatot hirdetett: a sofőrt 1 év 3 hónap időtartamú, 2 év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, 2 évre eltiltotta a járművezetéstől, valamint a bűnügyi költségek nagyobb részének kifizetésére kötelezte. Indoklásában elmondta, enyhítő körülményként értékelte a büntetlen előéletet, ugyanakkor súlyosbítóként azt, hogy a balesetet megelőző két évben kétszer is megbírságolták a férfit. Hozzátette, a baleset súlyos kimenetelére tekintettel a bíróság nem látott lehetőséget arra, hogy a járművezetéstől eltiltást csak a B-kategóriára korlátozza. Megjegyezte, noha a motoros is túllépte a megengedett sebességet, mindenképpen elsőbbsége volt, és a túllépés mértéke sem volt jelentős vagy megtévesztő.

A bíró mérlegelte, hogy a vétkes sofőr munkavégzéséhez szüksége lenne a jogosítványra, azonban úgy véli, a baleset valamennyi körülménye miatt nem lehet arra következtetni, hogy nem szegné meg újra a közlekedési szabályokat, ha csak a B-kategóriától tiltanák el. 1 év 

A védelem három nap gondolkodási időt kért a fellebbezéssel kapcsolatban, így az ítélet nem jogerős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában